Składniki:
(na tortownicę 18 cm)
Spód owsiano-ciasteczkowy:
- 150 g płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 50 g ciasteczek maślanych
- 40 g czekolady deserowej
Masa serowa:
- 350 g sera twarogowego mielonego
- puszka kajmaku o smaku czekoladowym
- 40 g czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- łyżeczka soku z cytryny
- 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka, a twaróg kupny jest z zawartością cukru, spróbuj masy zanim dodasz cukier. Moja masa nie była zbyt słodka więc dodałam około 60 g.
- 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki gorącej wody
Masa śmietankowa: Straciatella:
- 200 ml śmietany kremówki 36 %
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody
- 40-50 g grubo startej czekolady deserowej, ja użyłam czekolady do wypieków o zawartości 55% kakao- by grubo zetrzeć czekoladę używam obieraczki do warzyw.
Przygotowanie:
Spód:
1. Płatki owsiane uprażyć razem z łyżką miodu
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
3. Ciasteczka maślane pokruszyć na piasek
4. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać
5. Wlepić dokładnie masą dno tortownicy, przycisnąć mocno do dna.
6. Poczekać aż masa się ostudzi
7. Wstawić na 20-30 minut do schodzenia do lodówki
Masa serowa:
1. W wysokiej misie połączyć wszystkie składniki oprócz żelatyny i wymieszać przy pomocy miksera aż całkowicie się połączą.
2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i jeszcze ciepłą dodaj do masy serowej, bardzo dokładnie wymieszać mikserem na największych obrotach.
3. Przełożyć masę na spód i ostudzić w lodówce, aż masa całkowicie stężeje. Może to zająć od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki.
Masa śmietanowa- Straciatella:
1. Śmietanę kremówkę ubić z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną.
2. Dodać szybko łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie
3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową.
4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut do 2 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki.
Stężałe ciasto obficie posypać grubo startymi wiórkami czekolady.
Podawać schłodzone
Smacznego :)
3. Ciasteczka maślane pokruszyć na piasek
4. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać
5. Wlepić dokładnie masą dno tortownicy, przycisnąć mocno do dna.
6. Poczekać aż masa się ostudzi
7. Wstawić na 20-30 minut do schodzenia do lodówki
Masa serowa:
1. W wysokiej misie połączyć wszystkie składniki oprócz żelatyny i wymieszać przy pomocy miksera aż całkowicie się połączą.
2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i jeszcze ciepłą dodaj do masy serowej, bardzo dokładnie wymieszać mikserem na największych obrotach.
3. Przełożyć masę na spód i ostudzić w lodówce, aż masa całkowicie stężeje. Może to zająć od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki.
Masa śmietanowa- Straciatella:
1. Śmietanę kremówkę ubić z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną.
2. Dodać szybko łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie
3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową.
4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut do 2 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki.
Stężałe ciasto obficie posypać grubo startymi wiórkami czekolady.
Podawać schłodzone
Smacznego :)
Zobacz także:
Sernik czekoladowy z malinami Sernik Blue Curacao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz