Składniki:
(na 2 porcje)
- 1 duży seler
- oliwa z oliwek 1-2 łyżki bądź obejść się bez tłuszczów- frytki bez oliwy będą suchsze
- sól i pieprz do smaku
- 1- 2 łyżeczki tymianku
- szczypta kolorowego czosnku w proszku- może być tez zwykły czosnek
- jedna cała główka czosnku
Przygotowanie:
1. Selera obrać, umyć i osuszyć.
2. Pokroić najpierw w plastry, a następnie w wąskie wagoniki, około 5 mm szerokości.
3. Rozłożyć na blasze posypać wszystkimi przyprawami i polać oliwą z oliwek. Przemieszać frytki rękoma by przyprawy wtarły się w warzywo równomiernie.
4. Po środku położyć główkę czosnku i piec razem z frytkami
5.. W połowie pieczenia, szpatułka obrócić frytki i skroplić odrobiną oliwy jeśli będzie taka potrzeba. Jeśli czosnek jest już bardzo miękki, należy go wyjąć. Jeśli nie, pozostawić w piekarniku do końca czasu pieczenia, uważając by się nie spiekł i nie wysuszył.
Piec: Około 20-45 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego:)
Zobacz także:
Frytki z selera o smaku orientalnym Faszerowane pieczone ogórki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz