Składniki:
(na 2 porcje)
- 250 g makaronu razowego typu Tagliatelle
- 200 g śmietany 36%
- 1 ząbek czosnku- wyciśnięty
- 4 duże pieczarki
- łyżka masła
- szczypta kolendry
- odrobina liści świeżej bazylii
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2 pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe
- opcjonalnie garść świeżych, młodych liści roszponki- nie używaj roszponki jeśli jest stara, zwiędła, bądź jeśli długo leżała otwarta w lodówce, smak dania będzie wtedy gorzki.
Dekoracja:
- świeże liście roszponki
Przygotowanie:
1. Liście roszponki umyć i osuszyć.
2. Pieczarki wyczyścić, obrać i pokroić w plasterki.
3. Na patelni rozpuścić masło i smażyć pieczarki na małym ogniu aż zmiękną i się zezłocą.
4. Podczas smażenia dodać czosnek, kolendrę, liście bazylii. sól, pieprz. W połowie smażenia dodać pomidorki koktajlowe.
5. Gdy pieczarki i pomidorki będą gotowe zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać by smaki się połączyły.
6. Postawić na moment na bardzo małym ogniu.
7. Ugotować makaron wedle zaleceń na opakowaniu.
8 Makaron układać na talerzu,zrobić z niego gniazdko i do środka nakładać sos. Do sosu można opcjonalnie dodać garść roszponki i wymieszać- już nie podgrzewając na ogniu dania.
9. Układać na talerzu, przyozdobić świeżymi liśćmi roszponki.
Smacznego :)
Zobacz także:
Farfalle z kurczakiem, pieczarkami i bakłażanem
Różowy makaron z buraczkowym pesto i orzechami włoskimi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz