Kontakt

czwartek, 14 maja 2015

Pizza z pieczoną szynką i majonezem




Składniki:
(średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików)

Ciasto:




  • 340 g mąki
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 250 ml letniej wody 

  • Farsz:
    • 5-8 małych cebulek/dymki
    • odrobina oliwy z oliwek
    • szczypior
    • ser żółty tarty 100-150 g
    • 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź duszonego
    - szynka wieprzowa 2 plastry
    - czerwona papryka w proszku
    - szczypta soli
    - szczypta pieprzu
    -szczypta tymianku

    Plastry szynki dokładnie smarujemy z obu stron przyprawami, odstawiamy na 1-2 h, po czym pieczemy w rękawie do pieczenia przez od 40 do 1,5 h w temperaturze 180 stopni.

    Sos pomidorowy:
    • pół banana
    • 2 pomidory
    • 2 ząbki czosnku
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • łyżeczka soku z cytryny
    • łyżeczka wódki
    • odrobina oliwy z oliwek
    Dekoracja: 
    • Majonez
    Dodatkowo potrzebne będą:
    • szpryca cukiernicza z końcówką gwiazdki
    • bułka tarta
    Przygotowanie:

    Ciasto:

    Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos.

    Sos pomidorowy:

    1. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na patelni, na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
    2. Doprawić, dodać sok z cytryny, alkohol, banana.
    3. Smażyć aż do momentu kiedy pomidory będą miękkie.
    4. W razie potrzeby zblendować do otrzymania gładkiej konsystencji bądź użyć widelca.
    5. Gotować do momentu, aż sok z pomidorów odparuje, a sos znacznie zgęstnieje. Powinien znacznie stracić na objętości.
    6. Nakładamy ostudzony sos na ciasto

    Dodatki:

    1. Szynkę kroimy na mniejsze fragmenty.
    2. Cebulki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
    3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    4. Układać ser na sos, następnie nakładać mięso, cebulki i szczypior,

    Piec: 15-30 min w temperaturze 200 stopni. Bądź 10-15 w temperaturze 230 stopni.

    Po wyjęciu z piekarnika, dekorować majonezem za pomocą szprycy cukierniczej i końcówki o kształcie gwiazdki.

    Podawać na ciepło

    Smacznego :)





    Zobacz także:


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz