Składniki:
(średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików)
Ciasto:
Farsz:
- 5-8 małych cebulek/dymki
- odrobina oliwy z oliwek
- szczypior
- ser żółty tarty 100-150 g
- 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź duszonego
- szynka wieprzowa 2 plastry
- czerwona papryka w proszku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
-szczypta tymianku
Plastry szynki dokładnie smarujemy z obu stron przyprawami, odstawiamy na 1-2 h, po czym pieczemy w rękawie do pieczenia przez od 40 do 1,5 h w temperaturze 180 stopni.
-szczypta tymianku
Plastry szynki dokładnie smarujemy z obu stron przyprawami, odstawiamy na 1-2 h, po czym pieczemy w rękawie do pieczenia przez od 40 do 1,5 h w temperaturze 180 stopni.
Sos pomidorowy:
- pół banana
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka wódki
- odrobina oliwy z oliwek
Dekoracja:
- Majonez
Dodatkowo potrzebne będą:
- szpryca cukiernicza z końcówką gwiazdki
- bułka tarta
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos.
Sos pomidorowy:
1. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na patelni, na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
2. Doprawić, dodać sok z cytryny, alkohol, banana.
3. Smażyć aż do momentu kiedy pomidory będą miękkie.
4. W razie potrzeby zblendować do otrzymania gładkiej konsystencji bądź użyć widelca.
5. Gotować do momentu, aż sok z pomidorów odparuje, a sos znacznie zgęstnieje. Powinien znacznie stracić na objętości.
6. Nakładamy ostudzony sos na ciasto
Dodatki:
1. Szynkę kroimy na mniejsze fragmenty.
2. Cebulki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Układać ser na sos, następnie nakładać mięso, cebulki i szczypior,
Piec: 15-30 min w temperaturze 200 stopni. Bądź 10-15 w temperaturze 230 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorować majonezem za pomocą szprycy cukierniczej i końcówki o kształcie gwiazdki.
Podawać na ciepło
Smacznego :)
Zobacz także:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos.
Sos pomidorowy:
1. Pomidory umyć, sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na patelni, na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
2. Doprawić, dodać sok z cytryny, alkohol, banana.
3. Smażyć aż do momentu kiedy pomidory będą miękkie.
4. W razie potrzeby zblendować do otrzymania gładkiej konsystencji bądź użyć widelca.
5. Gotować do momentu, aż sok z pomidorów odparuje, a sos znacznie zgęstnieje. Powinien znacznie stracić na objętości.
6. Nakładamy ostudzony sos na ciasto
Dodatki:
1. Szynkę kroimy na mniejsze fragmenty.
2. Cebulki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Układać ser na sos, następnie nakładać mięso, cebulki i szczypior,
Piec: 15-30 min w temperaturze 200 stopni. Bądź 10-15 w temperaturze 230 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorować majonezem za pomocą szprycy cukierniczej i końcówki o kształcie gwiazdki.
Podawać na ciepło
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz