Kontakt

sobota, 4 kwietnia 2015

Sernik domowy na kruchym cieście





Składniki:
( na bardzo dużą brytfannę bądź 2 tortownice 18 cm, w przypadku mniejszej tortownicy, pomniejsz liczbę składników)


Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 całych jaj
  • bakalie- ja użyłam żurawinę suszoną
  • cały budyń waniliowy- na 500 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego



Przygotowanie:

Ciasto:

1. Zmieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą  i włóż na 30 min do lodówki.
2. Po tym czasie wyłóż połowę ciasta na spód tortownicy


Masa serowa:

1. Utrzeć margarynę  z cukrem i jajkami.
2. Dodać twaróg, aromat i budyń w proszku,
3. Pod koniec dodać bakalie
4. Masę serową ułożyć na spód
5. Na masę serową ułożyć drugą połowę ciasta, robiąc małe kawałki, bądź trąc je na tarce z dużymi oczkami


Piec: 45-30 min  w temperaturze 220 stopni.

Podawać ostudzone, nie kroić po upieczeniu, czekać do całkowitego ostudzenia ciasta. Studzić  2-4 godziny.

Smacznego :)








Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz