Kontakt

piątek, 3 kwietnia 2015

Sernik z kiwi i truskawkami, bez pieczenia






Składniki:
(na tortownice o średnicy 18 cm)

Masa serowa:
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President
  • 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml wody
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki cukru pudru
  • 50 g truskawek
Spód:
  • 180-200 g herbatników
  • 20-30 g masła
Dekoracja:
  • 50 g truskawek
  • 1 duże kiwi
  • zielona galaretka- ja użyłam agrestowej
Przygotowanie:

Spód:
1. Pokruszyć przy pomocy widelca bądź blendera wszystkie herbatniki na piasek
2. Dodać masło
3.. Wszystko razem wymieszać aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku
4. Wyłożyć na dno tortownicy i lekko przycisnąć. Odstawić do lodówki i przygotować masę serową.


Masa serowa:

1.Żelatynę rozpuścić w 30 ml wody i odstawić na 20 minut żeby napęczniała
2. Następnie po tym czasie do garnuszka wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę.
3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem.
4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus.
5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę.
6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową. 
7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny

Dekoracja:

1.Zrobić galaretkę wedle instrukcji na opakowaniu, odstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć ale nadal będzie płynna:
2. Wyjąć ciasto z lodówki, Ułożyć na wierzchu pokrojone w plasterki truskawki i kiwi
3. Wylać tężejącą galaretkę na warstwę owoców.
4. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki



Podawać schłodzone

Smacznego :)






Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz