Składniki:
(na tortownice o średnicy 18 cm)
Masa serowa:
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President
- 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml wody
- 1 szklanka wody
- pół szklanki cukru pudru
- 50 g truskawek
Spód:
- 180-200 g herbatników
- 20-30 g masła
Dekoracja:
- 50 g truskawek
- 1 duże kiwi
- zielona galaretka- ja użyłam agrestowej
Przygotowanie:
Spód:
1. Pokruszyć przy pomocy widelca bądź blendera wszystkie herbatniki na piasek
2. Dodać masło
3.. Wszystko razem wymieszać aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku
4. Wyłożyć na dno tortownicy i lekko przycisnąć. Odstawić do lodówki i przygotować masę serową.
Masa serowa:
1.Żelatynę rozpuścić w 30 ml wody i odstawić na 20 minut żeby napęczniała
2. Następnie po tym czasie do garnuszka wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę.
3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem.
4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus.
5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę.
6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową.
7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny
Dekoracja:
1.Zrobić galaretkę wedle instrukcji na opakowaniu, odstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć ale nadal będzie płynna:
2. Wyjąć ciasto z lodówki, Ułożyć na wierzchu pokrojone w plasterki truskawki i kiwi
3. Wylać tężejącą galaretkę na warstwę owoców.
4. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Podawać schłodzone
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz