Składniki:
(na 3-5 porcji)
- Pół brokuła
- kurczak-ja użyłam podwójnej piersi z kurczaka- potrzebny tylko do przygotowania wywaru, można go użyć do drugiego dania, bądź obiadu na następny dzień.
- wody 1,5-2 litry
- pęczek szczypiora
- pęczek natki pietruszki
- łyżka stołowa wódki
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego
- 1 suszona papryczka chilli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 banany
- 100 ml śmietany kremówki- ubitej na sztywno
- 150 ml serka mascarpone plus po łyżce na wierzch gotowej zupy-opcjonalnie można użyć śmietany 18 % do zrobienia kleksów na gotowej zupie.
- oliwa z oliwek do polania na wierzch- ja użyłam oliwy z liściem laurowym i czerwonym pieprzem.
- 2 liście laurowe
- szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1. Kurczaka zalać wodą, dodać liście laurowe, pieprz,sól, papryczkę chilli, posiekany szczypior i posiekaną pietruszkę.
2. Gotować kurczaka do miękkości.
3. Pod koniec gotowania dodać brokuł, sos sojowy,wódkę. Gotować do momentu rozgotowania się brokuła
4. Zupę ostudzić, wyjąć liście laurowe i kurczaka- nie będzie nam już potrzebny do zupy.
5. W misie z wysokimi ściankami ubić śmietanę na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować dokładnie.
6. Do ostudzonej zupy dodać masę śmietanową i dokładnie wymieszać
7. Zblendować zupę na gładką masę i jeśli jest potrzeba przelać przez sito by pozbyć się nie potrzebnych grudek
8. Do misy odlać 30 ml zupy i włożyć pokrojone na małe części banany, wszystko zblendować dokładnie na gładką masę.
9. Nastawić zupę na ogień i podgrzewać.
10. Do gotującej się zupy wlać masę bananową, dokładnie wymieszać.
11. Doprawić do smaku pieprzem cayenne
Podawać na ciepło z łyżką serka mascarpone bądź śmietany 18%-do smaku i kleksem oliwy z oliwek
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz