Składniki:
( na tortownicę 18-22 cm)
- przepołowione śliwki bez pestek 100-200 g
- 250 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 150 g miękkiego masła
- pół łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
Do dekoracji:
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Przesiać mąkę. Wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon i miękkie masło- najlepiej ręką. Nie wyrabiamy jednak jednolitej masy a staramy się tak połączyć masło z reszta składników by powstały małe grudki/ wiórki ciasta- kruszonka.
2. Połowę gotowej kruszonki wsypujemy na spód tortownicy, następnie układamy śliwki i przysypujemy pozostałą częścią kruszonki.
Piec: około 15-25 min w temperaturze 180 stopni
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz