- KUCHNIE ŚWIATA - MEKSYK
Składniki:
Tortilla:
(na 1 sztukę Quesadilli- góra i dół czyli na 2 placki tortilli- dla 1-2 osób)
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 50 g sera żółtego
- pół piersi z kurczaka
- jalapeño pokrojone w plasterki
- papryka chilli
- sól i pieprz do smaku
- kilka róż brokuła
- odrobina oliwy z oliwek
Tortilla:
1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto.
2. Wyrabiaj aż będzie odchodzić od ręki.
3. Rozwałkuj na cienkie placki i smaż na patelni grillowej (może być też zwykła patelnia pod warunkiem że jest teflonowa) przez kilka minut po każdej stronie.
Uwaga: Aby placuszki były idealnymi kołami na rozwałkowanym cieście połóż spód od tortownicy i przyciśnij mocno do podłoża, oderwij niepotrzebne ścinki i podnieś spód tortownicy.
Gdy chcesz zrobić farsz z serem. Upiecz 2 placki, uważając by nie były one mocno przypieczone. Jeśli w trakcie pieczenia stwierdzisz, że placki są troszkę za suche podlej je odrobinką oliwy z oliwek i smaż dalej. Ja osobiście uwielbiam chrupkie placki, ale ich miękkość zależy od Was.
Przygotuj farsz:
Farsz:
1. Kurczaka podsmażyć na patelni grillowej na odrobinie oliwy z oliwek, dodać pieprz i sól do smaku oraz odrobinę suszonej papryczki chilli
2. brokuła sparzyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
3. Na patelni położyć placek, kurczaka, brokuły, papryczki jalapeño i obficie posypać całość serem, przykryć drugim plackiem.
4. Podpiec by placek był bardziej chrupki. Po czym przełożyć na drugą stronę i zrobić to samo do momentu aż roztopi się ser. Ja na moment przykryłam placek przykrywką by ser rozpuścił się szybciej- na moment ponieważ nie chciałam by placuszki zmiękły za bardzo.
5. Gotową potrawę podzielić na 2 do 6 części/ trójkącików
6. Można podawać z wszelkiego rodzaju salsami.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz