Kontakt

niedziela, 29 marca 2015

Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką




Oto moja ulubiona warzywna, wiosenna naleśnikowa lasagne. Jeśli myślicie, że potrawa bez mięsa nie ma charakteru i po prostu czegoś jej brakuje, koniecznie musicie spróbować tego posiłku. Smakuje i wygląda rewelacyjnie. Naleśniczki groszkowe o pięknej zielonej barwie,  grillowane warzywa, świeże pachnące zioła, a wszystko to pod kołderką cudownego zapieczonego na złoto sera oraz  sosu porowego na bazie beszamelu. 

Składniki:
(naczynie żaroodporne o średnicy około 20-22 cm/ na 4-5 porcji)

Ciasto groszkowe:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki groszku gotowanego na parze Bonduelle
  • 1/4 awokado
  • 2 jajka
  • odrobina posiekanej świeżej bazylii
  • odrobina oliwy do smażenia
Uwaga: Z podanych powyżej proporcji wyszło około 6 naleśników o grubości około 1-2 mm. Jeśli posiadasz większe naczynie, musisz podwoić proporcje podane w przepisie.

Farsz:
  • 1/2 średniej wielkości cukinii
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej papryki
  • 250 g sera
  • 1/2 brokuła
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • szczypta kolendry
  • szczypta tymianku
  • kilka kropel oleju sezamowego
Sos porowy:
  • 20 g pora
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 2 liście laurowe
  • 3 szczypty ziela angielskiego
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
Dekoracja:
  • gałązka bazylii
  • pomidorek koktajlowy
  • opcjonalnie posiekany szczypiorek, bądź groszek
Ponadto potrzebne będą:
  • naczynie żaroodporne bądź brytfanna 

Przygotowanie:

Ciasto groszkowe:

1. Awokado i groszek zblendować na gładką masę.
2. Dodać pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki zmieszać by masa nie miła grudek.
3. Smażyć naleśniki na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy.


Farsz:

1. Brokuły włożyć do garnuszka i zalać wrzątkiem- zblanszować; trzymać we wrzątku około 30-45 minut, po czym odcedzić.
2. Paprykę posiekać w kostkę, pomidorki przekroić na pół a cukinię pokroić wzdłuż - w paski. 
3. Grillować warzywa na patelni grillowej na odrobinie oleju sezamowego, bądź podsmażyć na zwykłej patelni. Gdy warzywa zmiękną, ostudzić.
4. Ser zetrzeć na dużych oczkach
5. Przygotować sos:


Sos porowy:

1. Mleko zagotować z listkami laurowymi, zielem angielskim, porem i szczypiorkiem. Gotować na małym ogniu, Gotować aż por zmięknie.
2. Odstawić mleko z porem z ognia, ostudzić.
3. Na drugiej patelni bądź w garnuszku rozpuścić masło i dodać mąkę, cały czas mieszać aż produkty się połączą. Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia.
4. Dolać do mąki z masłem mleko, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje.

Nakładanie warstw: 


1. Do naczynia żaroodpornego włożyć groszkowego naleśnika
2. Nałożyć  brokuły
3. Położyć śmietanę
4. Nałożyć ser
5. Polać sosem porowym
6. Położyć drugi groszkowy naleśnik
7. Położyć paprykę i pomidorki grillowane,
8. Polać sosem porowym
9 Nałożyć ser
10. Położyć trzeci naleśnik groszkowy
11. Polać sosem porowym
12. Posypać serem
13. Ułożyć grillowane paski cukinii
14. Całość posypać tymiankiem i kolendrą

Piec: Do momentu zarumienienia się sera, około 10-25 min w temperaturze 180-200 stopni.


Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika

Smacznego :)









W parze ze zdrowiem

Zobacz także:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz