Kontakt

poniedziałek, 30 marca 2015

Sernik truskawkowy bez pieczenia








Składniki:
(na tortownice o średnicy 18 cm)

Masa serowa:
  • 700 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President
  • 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml wody
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g truskawek
Spód:
  • 180-200 g herbatników
  • 20-30 g masła
  • pół tabliczki czekolady deserowej
Dekoracja:
  • 150 g truskawek
  • 100-150 g serka mascarpone
  • 3 pokruszone herbatniki
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:

Spód:
1. Pokruszyć przy pomocy widelca bądź blendera wszystkie herbatniki na piasek
2. Dodać masło
3. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę  i nadal ciepłą czekoladę przełożyć do herbatników
4. Wszystko razem wymieszać aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku
5. Wyłożyć na dno tortownicy i lekko przycisnąć. Odstawić do lodówki i przygotować masę serową.


Masa serowa:

1.Żelatynę rozpuścić w 30 ml wody i odstawić na 20 minut żeby napęczniała
2. Następnie po tym czasie do garnuszka wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę.
3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem.
4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus.
5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę.
6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową. 
7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny

Dekoracja:

1. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.
2. Posypać je pokruszonymi herbatnikami.
3. Dekorować serkiem mascarpone przy użyciu szprycy i końcówki o kształcie gwiazdki
4. Posypać całość cukrem pudrem
5. Część truskawek pokroić w cienkie plasterki i dekorować nimi ciasto.


Podawać schłodzone

Smacznego :)










Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz