Składniki:
(na tortownice o średnicy 18 cm)
Masa serowa:
- 700 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President
- 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml wody
- 1 szklanka wody
- pół szklanki cukru pudru
- 250 g truskawek
Spód:
- 180-200 g herbatników
- 20-30 g masła
- pół tabliczki czekolady deserowej
Dekoracja:
- 150 g truskawek
- 100-150 g serka mascarpone
- 3 pokruszone herbatniki
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Spód:
1. Pokruszyć przy pomocy widelca bądź blendera wszystkie herbatniki na piasek
2. Dodać masło
3. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i nadal ciepłą czekoladę przełożyć do herbatników
4. Wszystko razem wymieszać aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku
5. Wyłożyć na dno tortownicy i lekko przycisnąć. Odstawić do lodówki i przygotować masę serową.
Masa serowa:
1.Żelatynę rozpuścić w 30 ml wody i odstawić na 20 minut żeby napęczniała
2. Następnie po tym czasie do garnuszka wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę.
3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem.
4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus.
5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę.
6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową.
7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny
Dekoracja:
1. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.
2. Posypać je pokruszonymi herbatnikami.
3. Dekorować serkiem mascarpone przy użyciu szprycy i końcówki o kształcie gwiazdki
4. Posypać całość cukrem pudrem
5. Część truskawek pokroić w cienkie plasterki i dekorować nimi ciasto.
Podawać schłodzone
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz