Składniki:
(średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików, bądź 2 małe o średnicy około 15 cm)
ciasto:
- 340 g mąki
- 10 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 250 ml letniej wody
sos:
- przecier pomidorowy
farsz:
- ser wędzony 150 g
- ser brie 150 g
- ser ricotta 50 g
- ser mozzarella 150 g
- parmezan 3 łyżeczki
- szczypta tymianku
do dekoracji:
- świeże listki bazylii
ciasto:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos.
Na sos nałożyć starty ser wędzony, plastry mozzarelli, plastry sera brie, ricottę, posypujemy 2 łyżeczkami parmezanu i tymiankiem. Resztę parmezanu zostawiamy do posypania już upieczonej pizzy.
Piec: 10-15 min w temperaturze 230 stopni.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz