Kontakt

czwartek, 5 lutego 2015

Calzone



Składniki:

Składniki:
(średnica około 30 cm złożona na pół; 1 duży pieróg Calzone)

ciasto:

  • 340 g mąki
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 250 ml letniej wody 

farsz:
  • 200 g startego sera żółtego
  • 20 g parmezanu
  • czarne oliwki
  • suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki)
  • 20 g pora
  • 1 duży pomidor
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek
sos:
  • przecier pomidorowy
do dekoracji

  • świeży rozmaryn
  • parmezan

Przygotowanie:

ciasto:

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta.

farsz:
Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną, dodać odrobinę ziół, Następnie dodać pora, i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać oliwę z oliwek, czosnek oraz pomidora pokrojonego w kosteczkę, smażyć przez moment po czym wykładać na ciasto




1. Na połowie ciasta polanej sosem, posypać zioła, wyłożyć farsz, pokrojoną paprykę, czarne oliwki oraz starty ser i parmezan



 2. Przy pomocy papieru do pieczenia zamknąć pierożka, Stroną bez farszu ku górze.


 3. Zabrać papier z powrotem i położyć go na blasze; skleić pierożek delikatnie przyciskając palcem wzdłuż jego brzegów robiąc małe wgniecenia w cieście




4. piec: 10-15 min w temperaturze 230 stopni

5. Po wyłożeniu z piekarnika posypać parmezanem i świeżym rozmarynem.



Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz