Składniki:
(średnica około 30 cm złożona na pół; 1 duży pieróg Calzone)
ciasto:
- 340 g mąki
- 10 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 250 ml letniej wody
farsz:
- 200 g startego sera żółtego
- 20 g parmezanu
- czarne oliwki
- suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki)
- 20 g pora
- 1 duży pomidor
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- świeża bazylia, oregano, tymianek lub inne zioła do smaku
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oliwy z oliwek
sos:
- przecier pomidorowy
do dekoracji
- świeży rozmaryn
- parmezan
Przygotowanie:
ciasto:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta.
ciasto:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta.
farsz:
Suszone grzyby zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną, dodać odrobinę ziół, Następnie dodać pora, i dusić jeszcze przez chwilę. Dodać oliwę z oliwek, czosnek oraz pomidora pokrojonego w kosteczkę, smażyć przez moment po czym wykładać na ciasto
1. Na połowie ciasta polanej sosem, posypać zioła, wyłożyć farsz, pokrojoną paprykę, czarne oliwki oraz starty ser i parmezan
4. piec: 10-15 min w temperaturze 230 stopni
5. Po wyłożeniu z piekarnika posypać parmezanem i świeżym rozmarynem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz