Składniki:
(na 2 porcje)
- 1 średniej wielkości kalarepka
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki octu
- 1 awokado
- pół opakowania kosteczek Apetina snack pack z chilli
- około 6-8 oliwek zielonych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta słodkiej papryki czerwonej
- szczypta bazylii
- garstka suszonych pestek dyni
- dwa cienkie plasterki pleśniowego sera typu camembert pokrojone w kosteczkę
Dekoracja:
- kiełki- dowolne, ja użyłam mix kiełków cieciorki i soczewicy
Awokado:
1. Awokado umyć dokładnie i przekroić wzdłuż, pozbyć się pestki, nie obierać.
2. Do otworka po pestce, nałożyć Apetinę, chilli, oliwki i ser camembert
3. Doprawić bazylią, solą, pieprzem, słodką papryką
4. Całość posypać pestkami dyni
5. Podczas pieczenia przygotować kalarepę oraz jajko
Piec: 20-25 min. w temperaturze 200 stopni.
Kalarepka:
1. Kalarepkę umyć dokładnie i obrać ze skórki
2. Pokroić na grube plastry a następnie na paseczki przypominające grube frytki
3. Wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować aż odrobinę zmiękną, około 7-15 minut na średnim ogniu. Mają być wpół ugotowane-al dente, nie przegotowane, należy uważać by nie były za miękkie.
Jajko po benedyktyńsku:
1. W małym rondelku ugotować wodę, osolić, dodać ocet.
2. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i łyżką zamieszać wodę tak by wytworzył się wir/lej wody.
3. Szybko rozbić jajko i delikatnie z jak najniższej odległości od wody wlać jajko do wiru.
4. Gotować około 2-3 minuty, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie nadal płynne.
5. Jajko układać na ugotowanych kalarepkach.
Podawać na ciepło, od razu po przyrządzeniu
Smacznego:)
Zobacz także:
Wpis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz