Składniki:
(na około 20-35 trufli)
- 200 g wiórków kokosowych
- 70 ml śmietanki kremówki 30 %
- 70 g cukru pudru
- 30 g masła
- 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego
- 40 ml mleka kokosowego
- 150 g białej czekolady
- całe migdały
- wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g
- pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności od ich wielkości- nie rozkruszać ich na pył, mają być widoczne fragenty jak na zdjęciu
Dodatkowo potrzebne będą:
- garnuszek
- folia aluminiowa bądź pergamin- ja osobiście użyłam tym razem folii aluminiowej
Przygotowanie:
1. Wiórki zmieszać z cukrem pudrem
2. Pozostałe składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu aż masło i czekolada się rozpuszczą
3. zagotować, po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, około 5-15 minut masa będzie bulgotać- uważać by nie przypalić masy
3. zdjąć z ognia i zalać wiórki z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać, Jeśli zauważysz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę wiórków kokosowych i cukru pudru.
4. Ostudzić
5. Masę po ostygnięciu wkładamy do zamrażalnika na około od 30 min do 1-2 godzin- w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika- masa musi stężeć- uważać by się nie zamroziła
6. . Masę wyłożyć z zamrażalnika dodać na masę pokruszone wafelki od lodów, do środka dodając migdał, formułować w małe kule. Obtaczać w wiórkach kokosowych.
7. Odkładać na talerzyki wyłożone nową warstwą foli aluminiowej bądź pergaminu.
Można przechowywać w lodówce, nawet do kilku dni.
Najlepiej podawać schłodzone.
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz