Pyszny deser Creme Brulee zapiekany z brązowym cukrem i całymi owocami truskawek.
Pyszności! Trzeba na niego długo czekać ale definitywnie warto. Niebawem na blogu dwie inny wersje tego deseru również z truskawkami <3
Składniki:
(na 2 porcje)
- 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36%
- 3 żółtka
- 1/2 laski wanilii
- 40 g białego cukru
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru
- po 6 truskawek na kokilkę
1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka minut na małym ogniu.
2.Po tym czasie, zdjąć z ognia i przestudzić
3. Żółtka ubić na gładko, ale nie na bardzo puszysto
4. Dodać do żółtek ciepłą śmietankę po łyżeczce, aż do całkowitego zmieszania się kremu
5. Przelać powstałą masę do kokilek
6. W każdą kokilkę wkładać po kilka sztuk truskawek
Piec: 40 minut w temperaturze 110 stopni, pod koniec pieczenia około 10-15 minut posypać wierzch cukrem brązowym i piec z funkcją grilla by wytworzył się karmel. Można również piec całe 40 minut i użyć po ostudzeniu deseru, palnika spożywczego.
6. Po wyjęciu z piekarnika, studzić w lodówce przez około 4-5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki
Podawać schłodzone
Smacznego :)
Zobacz także:
Klasyczne waniliowe Creme Brulee
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz