Kontakt

niedziela, 28 czerwca 2015

Domowe marcepanowe pralinki




Domowy marcepan jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, więc można go przygotować jako deser last minute do kawy, bądź jako przekąskę. Do dzieła :)

Składniki:

Masa Marcepanowa:

  • 150 g migdałów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 3 kropelki olejku migdałowego

  • opcjonalnie kilka kropli whisky bądź rumu



Dekoracja:
  • kakao do obtoczenia
Przygotowanie:

1. Migdały moczyć przez 15 minut we wrzątku, zdejmować skórki, osuszyć ręcznikiem.
2. Migdały zemleć na piasek w blenderze, bądź młynku do kawy.
3. Migdały przekładać do miseczki dodać cukier puder, wodę i olejek, opcjonalnie alkohol
4. Masę mieszać, a potem zagniatać, aż stanie się plastyczna.
5. Formułować w małe kuleczki.
6. Schłodzić około 20-40 minut
7. Obtaczać w kakao przed podaniem

Smacznego :)







Zobacz także:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz