Składniki:
na około 8-10 szuk
- 2,5 szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- pół szklanki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypa soli
- 20-30 ml oleju
Nadzienie:
- około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki
- do każdej bułeczki po małej szczypcie cukru
Dodakowo:
- każdą bułkę posmarować przed pieczeniem po około1 łyżeczką letniego mleka
Przygotowanie:
1. Przesiać mąkę przez sito.
2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, szczypę soli, wanilię, jajko, olej, wymieszać.
3. Na koiec dodać ciepłe, ale nie gorące mleko. Nie dodawać mleka prosto z lodówki. Należy mleko delikanie podgrzać.
4. Wyrobić ciasto. zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie jesli będzie się kleiło, należy podsypać je mąką.
5. Ciasto uformować w wałek, nasępnie pociąć na paski-jak duże kopytka.
6. Każdy z fragmentów ciasta rozpłaszczyć na placuszek, po środku których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem.
7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować z niego bułeczkę podłużną bądź okrągłą.
8. Układać na blaszce posypanej bułką tartą bądź wyłoonej papierem do pieczenia
9. Przed pieczeniem polać bułeczki chłodnym mlekiem, po około 1 łyżeczce mleka na bułeczkę
Piec: 35-50 minut w temperaurze 180 stopni, aż bułeczki się przyrumienią
Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem
Smacznego :)
Moim zdaniem sam cukier, nie wspominając o dużej ilosci proszku do pieczenia w tak małej ilości ciasta... Dodatkowo - po 25 minitach bułki gotowe, po 35-50 mogłabym wyciągnąć co najwyżej zwęglone kulki. Przepis wypróbowany - nie polecam.
OdpowiedzUsuńWypróbówałam, piekłam 30 minut i użyłam mniejszej ilości proszku do pieczenia, wyszły bardzo dobre, kruche i średnio słodkie, tak jak lubię. Dziękuję za przepis.
UsuńCo można dodać zamiast ekstratu wanili
OdpowiedzUsuńJa dodałam pół buteleczki olejku migdałowego. Też fajne wyszło 😉
Usuńdobre ale strasznie słodkie
OdpowiedzUsuńMożna truskawki zastąpić rabarbarem? 🤔
OdpowiedzUsuń