Kontakt

niedziela, 28 czerwca 2015

Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży



Chciałam upiec bułeczki z truskawkami ale nie miałam drożdży w domu, więc przy niedzieli musiałam sobie poradzić bez nich i tak powstały te pyszności :D. Smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem, polane lukrem, bądź z dodatkiem bitej śmietany. Nie ma co czekać, ponieważ niedziela już się kończy ...Do dzieła :D

Składniki:
na około 8-10 szuk
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypa soli
  • 20-30 ml oleju
Nadzienie:
  • około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki
  • do każdej bułeczki po małej szczypcie cukru
Dodakowo:

  • każdą bułkę posmarować przed pieczeniem po około1 łyżeczką letniego mleka

Przygotowanie:

1. Przesiać mąkę przez sito.
2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, szczypę soli, wanilię, jajko, olej, wymieszać.
3. Na koiec dodać ciepłe, ale nie gorące mleko. Nie dodawać mleka prosto z lodówki. Należy mleko delikanie podgrzać.
4. Wyrobić ciasto. zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie jesli będzie się kleiło, należy podsypać je mąką.
5. Ciasto uformować w wałek, nasępnie pociąć na paski-jak duże kopytka.
6. Każdy z fragmentów ciasta rozpłaszczyć na placuszek, po środku których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem.
7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować z niego bułeczkę podłużną bądź okrągłą.
8. Układać na blaszce posypanej bułką tartą bądź wyłoonej papierem do pieczenia
9. Przed pieczeniem polać bułeczki chłodnym mlekiem, po około 1 łyżeczce mleka na bułeczkę

Piec: 35-50 minut w temperaurze 180 stopni, aż bułeczki się przyrumienią

Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem

Smacznego :)








6 komentarzy:

  1. Moim zdaniem sam cukier, nie wspominając o dużej ilosci proszku do pieczenia w tak małej ilości ciasta... Dodatkowo - po 25 minitach bułki gotowe, po 35-50 mogłabym wyciągnąć co najwyżej zwęglone kulki. Przepis wypróbowany - nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbówałam, piekłam 30 minut i użyłam mniejszej ilości proszku do pieczenia, wyszły bardzo dobre, kruche i średnio słodkie, tak jak lubię. Dziękuję za przepis.

      Usuń
  2. Co można dodać zamiast ekstratu wanili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam pół buteleczki olejku migdałowego. Też fajne wyszło 😉

      Usuń
  3. dobre ale strasznie słodkie

    OdpowiedzUsuń
  4. Można truskawki zastąpić rabarbarem? 🤔

    OdpowiedzUsuń