Kontakt

środa, 10 czerwca 2015

Knedle z truskawkami


Pyszne mięciutkie knedle, przepełnione soczystymi truskawkami. Idealne na rodzinny obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) !

Składniki:
(na około 40 sztuk- małych knedli)
  • 500 g ziemniaków
  • 350-450 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Farsz:
  • około 40 sztuk małych i średnich truskawek
Sos/Polewa:
  • 100-150 ml śmietany 18%
  • 100-150 ml jogurtu gęstego
  •  6-10 łyżek cukru pudru do smaku
Dekoracja:
  • szczypta cynamonu na każdą porcję
  • świeże listki mięty, do każdej porcji
  • świeże truskawki około 40 sztuk
Uwaga: ziemniaki należy przepuścić przez praskę/maszynę do mięsa, jesli nie posiadacie tych urządzeń kuchennych nic nie stoi na przeszkodzie by sobie poradzić w inny sposób, na przykład:

- najpierw utłuc ziemniaki dokładnie tak jak na puree, a następnie małą łyżeczką nakładać ziemniaki do wyciskarki do czosnku- użyjesz jej jako małej praski :) spędzisz nad tym około 5-15 minut, nie jest więc to takie cięzkie ani czasochłonne zajęcie, a do tego można podjeść odrobinkę pysznych ziemniaczków :)

Przygotowanie:

1. Ugotować ziemniaki na miękko, nastepnie przepuścić przez praskę.
2. Dodać pozostałe składniki,mąki dodać 300 g i następnie dodawać w zalezności od uzyskanej konsystencji ciasta; ciasto nie może się za bardzo kleić jednoczesnie  nie może być zbyt ubite
3. Resztę mąki wykorzystać do odsypania stolnicy/blatu
4. Podzielić ciasto na około 3-4 porcje
5. Uformować walec i kroić plasterki jak na kopytka



6. Rozpłaczczyć kopytko na placuszek


7. Na środek placuszka kłaść truskawkę


8. Zawijać i zakleić placuszek jak do sklejania pieroga, jeśli ciasto jest lepkie, opruszyć dłonie mąką i podsypać placuszek mąką



9. Uformować w dłoniach z pierożka kuleczkę


10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody wrzucić uprzednio szczyptę soli oraz szczyptę cukru.

Gotować: Około 2-3 minuty od momentu, aż knedle wypłyną na wierzch. Gdy wrzucimy knedle do garczka, można je raz przemieszać łyżką by nie przywarły do dna podczas gotowania. Gdy będą gotowe wyławiać i odcedzać za pomoca łyżki cedzakowej.

Polewa/Sos

1. Połączyć wszystkie składniki dodając ilość cukru do smaku.


Podawać ostygnięte, mogą być odrobinę schłodzone. Polewać sosem, dekorować szczyptą cynamonu, świezymi listkami miety i świeżymi truskawkami.

Można opcjonalnie polać śmietaną i posypać białym cukrem w krysztale omijając dekorację.

Smacznego :)












Zobacz także:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz