Pyszne mięciutkie knedle, przepełnione soczystymi truskawkami. Idealne na rodzinny obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) !
Składniki:
(na około 40 sztuk- małych knedli)
- 500 g ziemniaków
- 350-450 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta cukru
Farsz:
- około 40 sztuk małych i średnich truskawek
Sos/Polewa:
- 100-150 ml śmietany 18%
- 100-150 ml jogurtu gęstego
- 6-10 łyżek cukru pudru do smaku
Dekoracja:
- szczypta cynamonu na każdą porcję
- świeże listki mięty, do każdej porcji
- świeże truskawki około 40 sztuk
Uwaga: ziemniaki należy przepuścić przez praskę/maszynę do mięsa, jesli nie posiadacie tych urządzeń kuchennych nic nie stoi na przeszkodzie by sobie poradzić w inny sposób, na przykład:
- najpierw utłuc ziemniaki dokładnie tak jak na puree, a następnie małą łyżeczką nakładać ziemniaki do wyciskarki do czosnku- użyjesz jej jako małej praski :) spędzisz nad tym około 5-15 minut, nie jest więc to takie cięzkie ani czasochłonne zajęcie, a do tego można podjeść odrobinkę pysznych ziemniaczków :)
Przygotowanie:
1. Ugotować ziemniaki na miękko, nastepnie przepuścić przez praskę.
2. Dodać pozostałe składniki,mąki dodać 300 g i następnie dodawać w zalezności od uzyskanej konsystencji ciasta; ciasto nie może się za bardzo kleić jednoczesnie nie może być zbyt ubite
3. Resztę mąki wykorzystać do odsypania stolnicy/blatu
4. Podzielić ciasto na około 3-4 porcje
5. Uformować walec i kroić plasterki jak na kopytka
6. Rozpłaczczyć kopytko na placuszek
7. Na środek placuszka kłaść truskawkę
8. Zawijać i zakleić placuszek jak do sklejania pieroga, jeśli ciasto jest lepkie, opruszyć dłonie mąką i podsypać placuszek mąką
9. Uformować w dłoniach z pierożka kuleczkę
Gotować: Około 2-3 minuty od momentu, aż knedle wypłyną na wierzch. Gdy wrzucimy knedle do garczka, można je raz przemieszać łyżką by nie przywarły do dna podczas gotowania. Gdy będą gotowe wyławiać i odcedzać za pomoca łyżki cedzakowej.
Polewa/Sos
1. Połączyć wszystkie składniki dodając ilość cukru do smaku.
Podawać ostygnięte, mogą być odrobinę schłodzone. Polewać sosem, dekorować szczyptą cynamonu, świezymi listkami miety i świeżymi truskawkami.
Można opcjonalnie polać śmietaną i posypać białym cukrem w krysztale omijając dekorację.
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz