Ciasteczka Pavlova -bo są tak małe. Są na 2-3 gryzy jak małe ciasteczka. Malutkie pavlove, piankowe w środku z chrupiącą bezikową skorupką, śmietaną bądź mascarpone z dodatkiem truskawek i czereśni- pyszności! :)
Składniki:
Gniazdka (na około 15-20 małych sztuk):
- 2 białka
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki octu
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- po łyżce serka mascarpone bądź opcjonalnie śmietany 18%
- świeże truskawki i świeże czereśnie po jendej na sztukę
Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę dodając odrobinę soli
2. Gdy piana będzie ubita dodawać po 1 łyżeczce cukier puder- nie wsypywać całego cukru na raz
3. Pod koniec dodać odrobinę octu oraz mąkę ziemniaczaną
4. Wyciskać okrągłe bezikowe ciasteczka -1 koło o średnicy około 3-5 cm a następnie na wierzchu kolejne- tak by ciasteczka miały 2 poziomy- przy pomocy rękawa cukierniczego bądź szprycy z końcówką okrągłą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piec 20 minut w temperaturze 120-130 stopni. Po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze przez 40-60 min. Po czym należy suszyć beziki w wyłączonym piekarniku aż ten się ochłodzi.
Mascarpone/śmietanę oraz owoce nakłądać bezpośrednio przed jedzeniem.
Dla dekoracji opruszyłam całość cukrem pudrem
Dla dekoracji opruszyłam całość cukrem pudrem
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz