Kontakt

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Biszkopt I






Przepis na biszkopt, który mi się udaje zawsze :) Często w różnych proporcjach jest bazą pod ciasta i torty :)

Składniki:
(na torownicę o średnicy około 22-24 cm)
Ciasto:
  • 2 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 70 g cukru

Dodatkowo potrzebne będą:
  • papier do pieczenia bądź masło/margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania tortownicy
  • mikser,
  • miski o wysokich ściankach
Ciekawostki jak upiec idealny biszkopt:

1. Białka należy ubijać w idealnie suchej misce, gdy w misce znajdzie się nawet odrobina wody, białko ciężej się ubija, może nawet nie ubić się na sztywno
2. Żeby biszkopt wyszedł płaski od góry a nie okrągły i nierówno wyrośniety-należy szpatułką lub łyżką rozprowadzać go rownomiernie przed upieczeniem, spychając ciasto ze środka ku brzegom, ciasta mają tendencję do wyrastania do góry po środku w ten sposób biszkopt będzie płaski i nie będzie trzeba wyrównywać góry przed robieniem tortu :). Należy jednak uważać by nie przesadzić w drugą stronę, ciasto ma być rozprowadzone równomiernie- nie róbmy więc dołka na środku ciasta :D
3. By sprawdzić czy biszkop się upiekł, należy wykałaczkę bądź zapałkę wbić w placek, jesli te są suche nasze ciasto jest gotowe, jesli jest mokry- ciasto potrzebuje jeszcze kilka/kilkanaście minut.
4. Biszkopt będzie bardziej puszysty jeśli zamiast ubijać całe jajka razem, ubijemy osobno białka a następnie powoli dodamy żółtka.
5.Pamiętaj by ubijając białka, bardzo wolno dodawać cukier.
6. Jeśli chcesz by biszkopt był wyższy/miał podwójną porcję- musisz podwoić składniki



Przygotowanie:

1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia
2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując.
3. Dodać po jednym żółtku nadal miksując.
4. Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki; miksować aż do całkowitego połączenia się składników.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, bądź posmarowanej masłem i bułką artą

Piec: 25-45 minut w temperaturze 180 stopni

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz