Kontakt

piątek, 3 kwietnia 2015

Domowe marcepanowe jajeczka




Składniki:
masa marcepanowa:

  • 150 g migdałów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 3 kropelki olejku migdałowego


dekoracja:

  • cukier w krysztale
  • czerwony,zielony,niebieski barwnik spożywczy w żelu



Przygotowanie:

1. Migdały moczyć przez 15 minut we wrzątku, zdejmować skórki, osuszyć ręcznikiem.
2. Migdały zemleć na piasek w blenderze, bądź młynku do kawy.
3. Migdały przekładać do miseczki dodać cukier puder, wodę i olejek
4. Masę mieszać, a potem zagniatać, aż stanie się plastyczna.
5. Formułować w małe jajeczka


Dekoracja:

1. W 3 małych  miseczkach zmieszać cukier i osobno dodać barwniki spożywcze. Mieszać aż cukier równomiernie się zabarwi
2. Maczać jajeczka marcepanowe w cukrze.



Smacznego :)









Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz