Kontakt

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Sernik jagoda-malina z białą czekoladą i gorącymi malinami


Składniki:
(tortownica 18 cm)

Spód:
  • 180 g herbatników
  • 10 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
Masa serowa:
  • 500 g twarogu mielonego przynajmniej 2 razy ps. pamiętaj, że jeśli nie posiadasz sprzętu do mielenia twarogu zawsze możesz użyć sera twarogowego- mielonego, sprzedawanego w sklepach w wiaderku :)
  • 100 g malin
  • 100 g jagód/borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny na 8 łyżek wody
  • łyżka soku z cytryny
Biała czekolada z gorącymi malinami:
  • 200 g białej czekolady
  • 5-10 ml śmietany kremówki
Ponad to potrzebne będą:
  • garnuszki do kąpieli wodnej
  • szpatułka bądź ubijaczka do mieszania
  • 2 miseczki o wysokich ściankach
  • blender bądź blender ręczny
  • mikser

Uwaga: Jeśli w swojej kuchni nie masz sprzętów typu mikser czy blender, nie martw się :) zawsze możesz użyć widelca do rozdrobnienia owoców i ubijaczki ręcznej bądź łyżki/widelca do mieszania składników :) Zajmie to troszkę więcej czasu, ale satysfakcja będzie tym większa <3 

Przygotowanie:

Spód:
1. Ciasteczka rozkruszyć blenderem bądź widelcem na piasek
2. Dodać masło wymieszać
3. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać do konsystencji mokrego piasku
4. Wyłożyć równomiernie spód tortownicy i docisnąć delikatnie na całej powierzchni.
5. Wstawić do lodówki bądź zamrażalnika na czas przygotowywania mas serowych


Masa serowa:

1. Twaróg podzielić na 2 części i włożyć go do dwóch miseczek
2. Owoce zblendować osobno na gładki mus, po czym przełożyć jagody do jednej miseczki z twarogiem, maliny zaś do drugiej. Dokładnie wymieszać obie masy mikserem.
3. Do każdej miski włożyć po 1 łyżce cukru pudru 
4. Do miseczki z jagodowym twarogiem wlać sok z cytryny
5. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10-15 min. by napęczniała.
6. Gdy żelatyna napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
7. Rozpuszczoną żelatynę podzielić na pół i wlać do obu miseczek
8. Szybko i dokładnie wymieszać obie masy mikserem.
9 Masę jagodową wyłożyć na spód ciasteczkowy, następnie gdy masa potrzebuje schłodzenia wstawiamy ją do zamrażalnika na około 15 minut by troszkę stężała, jeśli żelatyna jest silna  dodajemy  od razu na wierzch masę malinową.

Uwaga:  Sernik robiłam więcej niż raz i z moich obserwacji wynika, że jakość i marka żelatyny mają wiele do powiedzenia. Tańsze żelatyny wolniej wiążą i trzeba masę jagodową troszkę schłodzić, inne, droższe wiążą bardzo szybko i można nakładać warstwy od razu bez wcześniejszego chłodzenia. Jeśli żelatyna wiąże za szybko zmiksuj masę by stała się rzadsza i szybko rozprowadzaj.

Chłodzenie: Do momentu przygotowania czekolady oraz stężenia masy serowej

Biała czekolada z gorącymi malinami:
1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.
2. Polać na stężały sernik

Chłodzenie: gdy masa ostygnie można włożyć do lodówki do stężenia masy czekoladowej. Najlepiej około 1-2 godzin w lodówce

Sernik podawać schłodzony. Można przyozdobić świeżymi owocami bądź podać z malinami na ciepło.

1. Maliny podgrzać z łyżeczką cukru na małym ogniu aż do czasu kiedy puszczą sok i rozpadną się na małe drobinki. Nakładać gorące maliny na wierzch z białej czekolady bezpośrednio przed podaniem.


Smacznego:)




Zobacz także:


Błękitny Sernik    Sernik z musem czekoladowym    Sernik wiśniowy    Sernik z wiśniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz