Składniki:
(na około 10-15 sztuk)
- 200 g gorzkiej czekolady, ja użyłam 78% kakao
- 70 g serka mascarpone
- garstka pistacji zmielonej na proszek w młynku
- łyżeczka różowego, słodkiego wina
- maximum pół szklanki pistacji grubo posiekanej - do obtaczania
Przygotowanie:
1. Pistacje rozdrobnić na pył, dodać do nich serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Czekoladę powoli dodać do mascarpone cały czas miksując na małych obrotach, dodać wino dokładnie wymieszać.
4. Odstawić masę do ostygnięcia na całą noc bądź na kilka godzin do lodówki. Masa znacznie zgęstnieje.
5. Ze zgęstniałej masy formułować kuleczki.
7. Gotowe pralinki obtaczać w grubo posiekanych pistacjach.
Podawać lekko schłodzone
Smacznego :)
Zobacz także:
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz