Ubóstwiam małe dodatki do kawy: pralinki, czekoladki. Szczególnie gdy nie muszę ich robić same w domu ;) Ale w Polsce jest jeszcze mało kawiarni, które oferowałyby takie malutkie gratisy. Moim ukochanym miejscem jest: irlandzki Butlers, i tam gdy tylko pojawicie się na zielonej wyspie Wasze nóżki muszą Was zaprowadzić. Wspaniały wybór pysznych czekolad, wspaniałych świeżo parzonych kaw, który aromat ciągnie Was do środka już z ulicy i malusieńkie czekoladki/pralinki, które jako gratis wybieracie sami, przez co zaznajamiacie się z produktem, który później macie możliwość kupić. Dobry chwyt marketingowy, ale i genialna sztuka kultury marki. A pralinki są po prostu cudowne. Idealne dla kawoszy :) Zamiast iść do sklepu, postanowiłam zrobić kilka różnych rodzajów pralinek. Jeśli śledzicie bloga wiecie, jakie inne smaki na Was czekają na stronicach KP. Te domowe różnią się smakiem i aromatem, nie mają ulepszaczy i E- dopełniaczy smaku, a do tego są po prostu eleganckie i pięknie prezentują się jako mini dodatek do filiżanki wspaniałej Latte Macchiato. Robi się je ekspresowo, więc wieczorkiem po pracy, nie musicie stać godzinami przy garach, Zostawiamy je na noc, bądź na kilka godzinek w lodówce i na następny dzień jesteśmy gotowe na odwiedziny koleżanek w ekskluzywnym wydaniu :)
Składniki:
(na około 10-15 sztuk)
- 200 g czekolady z dużą zawartością kakao, ja wybrałam 78%
- około 40-50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy espresso,
- łyżka śmietany 36%
- łyżka wódki
- do obtaczania-cappuccino w pudrze/proszku z torebki
Przygotowanie:
1. Zaparzyć espresso, przestudzić
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
3. Do rozpuszczonej czekolady dodać przestudzone espresso miksując całość mikserem na małych obrotach.
4. Dodać alkohol oraz śmietanę i dokładnie wymieszać.
5. Pozostawić na około 12 h, najlepiej na całą noc do stężenia w temperaturze pokojowej, Bądź na kilka godzin do lodówki.
6. Z gęstej masy formułować kuleczki.
7. Obtaczać je w proszku Cappuccino
Podawać lekko schłodzone
Smacznego :)
Zobacz także:
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz