Składniki:
(na tortownicę 26 cm)
Ciasto:
- 180 g mąki
- 50 g mielonych migdałów- mają być drobno zmielone na mączkę/piasek, ja miele płatki migdałów gdyż są miększe, w tym celu wykorzystałam młynek do mielenia kawy :)
- 55 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 300 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 70 ml amaretto
- kilka kropli soku z cytryny
Bita śmietana:
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dekoracja:
- 100-150 g uprażone płatki migdałowe
- 30-40 g konfitury malinowej
Przygotowanie:
Ciasto:
1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką.
2. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę i żółtko.
3. Zagnieć szybko ciasto.
4. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny bądź do zamrażalnika na około 20-30 min.
5. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę, można ciasto delikatnie w kilku miejscach po nakłuwać widelcem.
Piec: 20-35 min w temperaturze 200 stopni.
Ciasto ostudzić przed nałożeniem nań kremów.
Po ostudzeniu, nałożyć konfiturę malinową na cały spód. Wstawić całość do lodówki.
Krem:
1. Mascarpone dokładnie zmieszać z amaretto za pomocą miksera.
2. Gdy serek uzyska gładką konsystencję dodać sok z cytryny
3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę
4. Dodać białą czekoladę do masy mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem
5. Nakładać na warstwę konfitury, i włożyć do zamrażalnika na czas robienia bitej śmietany.
Bita śmietana:
1. Śmietanę ubić mikserem na wysokich obrotach, dodać cukier puder.
2. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, żelatynę rozpuścić w wodzie i zostawić około 10 minut by napęczniała.
3. Dodać żelatynę do bitej śmietany i miksować przez kilka minut na małych obrotach aż masy dobrze się połączą.
4. Bitą śmietanę nakładać na warstwę amaretto.
Chłodzenie:
1 Wstawić na około 20-30 min do zamrażalnika, następnie przełożyć do lodówki i chłodzić przez około 2-3 godziny bądź całą noc.
Przed podaniem posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz