Składniki:
- 150-200 g szpinaku mrożonego/brykiet
- 10-15 krewetek królewskich
- świeżo mielony pieprz
- sól
- łyżeczka soku z cytryny plus łyżeczka do skroplenia całości po przyrządzeniu
- 150 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki whisky
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek około 2 łyżki
- 200 g makaronu Soba
- 20 g pora
- pęczek szczypiorku
- pół łyżeczki suszonej kolendry/ bądź kilka listków świeżej
- 4 pomidorki koktajlowe- przepołowione
- odrobina poszatkowanego koperku
Przygotowanie:
1. Krewetki rozmrozić całkowicie.
2. Szpinak rozmrozić całkowicie, odsączyć.
3. Na patelnię grillową połączyć oliwę z oliwek oraz masło, podsmażyć z obu stron pomidorki koktajlowe
4. Położyć szpinak oraz por. Delikatnie podsmażyć.
5. Do całości dodać whisky, sól, pieprz, oraz sok z cytryny i dusić jeszcze przez moment, aż por delikatnie zmięknie
6. Na patelnię do sosu dodać krewetki i połączyć je z sosem, obrócić kilka razy. Następnie dusić aż będą białe, lekko zarumienione.
7. Odstawić patelnię z ognia i dodać śmietanę 30% oraz poszatkowany koperek
8. Dusić całość na małym ogniu mieszając delikatnie danie jeszcze kilka minut.
9. W małym rondelku ugotować makaron Soba- około 3-4 minuty.
10. Makaron odcedzić i dodać go na patelnię do sosu. Całość dokładnie wymieszać
11. Posypać całość poszatkowanym szczypiorkiem i skroplić sokiem z cytryny
12. Podawać na ciepło od razu po przyrządzeniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz