Składniki:
( na tortownicę 22 cm)
Ciasto:
- 150 g mąki
- 50 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 85 g margaryny/masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Mus pomarańczowy:
- 1 bardzo duża pomarańcza, bądź dwie średniej wielkości- miąższ i odrobina startej skórki
- 50-110 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 garstki żurawiny suszonej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na 1 łyżkę wody
- 1 łyżeczka żelatyny na łyżkę wody- zalać żelatynę by napuchła.
- woda około 40-80 ml
Krem limonkowy:
- 300 g serka twarogowego kanapkowego- ja użyłam serków naturalnych firmy turek
- 50 g śmietany 36%
- sok z miąższem z 1 limonki
- odrobina soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dekoracja:
- migdały w czekoladzie białej obtoczone w kakao
- starta skórka z limonki
- garstka posiekanych pistacji
- opcjonalnie: pokruszone bezy
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać sól, 50 g cukru, cukier waniliowy, margarynę, żółtko i zagnieść na gładką masę.
2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min.
3. Po tym czasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, Delikatnie rozprowadzając palcami. Można nakłuć spód w kilku miejscach widelcem.
Piec: 15-25 min w temperaturze 180 stopni
Ciasto ostudzić
Mus pomarańczowy:
1. Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć
2. Na małej tarce zetrzeć troszkę skórki pomarańczowej i włożyć ją do małego garnuszka
3. Następnie pokroić pomarańczę w plastry, potem w kosteczkę i dodać do skórki pomarańczowej. dodać sok z cytryny.
4. Wszystko dokładnie zblendować.
5. Otrzymany mus postawić na małym gazie i podgrzewając dodać cukier, pomału w zależności od upodobań by mus nie był za kwaśny ani za słodki. .
6. Dodajemy troszkę wody i nadal podgrzewamy.
7. Dodajemy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną oraz napuchniętą żelatynę.
8 Podgrzewamy jeszcze z 20-30 minut.
Uwaga: Pamiętaj by w garnuszku nie pojawiło się za dużo skóry z pomarańczy ani błonek ponieważ mus będzie wtedy za gorzki
Uwaga: Jeśli konsystencja będzie za gęsta dodaj odrobinę wody
Ostudzony mus nakładać na zimne ciasto. Na wierzch musu położyć posiekaną żurawinę. Następnie włożyć ciasto do lodówki i przyszykować krem limonkowy.
Krem limonkowy:
1 Zmieszaj wszystkie składniki mikserem.
2. Nakładaj na ostudzony mus.
Dekoracja:
Dekorować startą skórką z limonki, jajeczkami z migdałem obtoczonymi białą czekoladą i kakao- Moje miały jeszcze delikatny posmak cappuccino oraz posiekanymi pistacjami. Ja dodałam jeszcze odrobinę kruszonych bezików.
Chłodzenie:
Trzymać 1h w zamrażalniku. Następnie w lodówce. Podawać schłodzone.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz