Kontakt

wtorek, 17 marca 2015

Mazurek z musem pomarańczowym i kremem limonkowym






Składniki:
( na tortownicę 22 cm)

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 50 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 85 g margaryny/masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Mus pomarańczowy:

  • 1 bardzo duża pomarańcza, bądź dwie średniej wielkości- miąższ i odrobina startej skórki
  • 50-110 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 garstki żurawiny suszonej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na 1 łyżkę wody
  • 1 łyżeczka żelatyny na łyżkę wody- zalać żelatynę by napuchła.
  • woda około 40-80 ml


Krem limonkowy:

  • 300 g serka twarogowego kanapkowego- ja użyłam serków naturalnych firmy turek
  • 50 g śmietany 36%
  • sok z miąższem z 1 limonki
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru


Dekoracja:

  • migdały w czekoladzie białej obtoczone w kakao
  • starta skórka z limonki
  • garstka posiekanych pistacji
  • opcjonalnie: pokruszone bezy



Przygotowanie:

Ciasto:

1. Mąkę przesiać, dodać sól, 50 g cukru, cukier waniliowy, margarynę, żółtko i zagnieść na gładką masę.
2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min.
3. Po tym czasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, Delikatnie rozprowadzając palcami. Można nakłuć spód w kilku miejscach widelcem.

Piec: 15-25 min w temperaturze 180 stopni

Ciasto ostudzić

Mus pomarańczowy:

1. Pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć
2. Na małej tarce zetrzeć troszkę skórki pomarańczowej i włożyć ją do małego garnuszka
3. Następnie pokroić pomarańczę w plastry, potem w kosteczkę i dodać do skórki pomarańczowej. dodać sok z cytryny.
4. Wszystko dokładnie zblendować.
5. Otrzymany mus postawić na małym gazie i podgrzewając dodać cukier, pomału w zależności od upodobań by mus nie był za kwaśny ani za słodki. .
6. Dodajemy troszkę wody i nadal podgrzewamy.
7. Dodajemy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną oraz napuchniętą żelatynę.
8 Podgrzewamy jeszcze z 20-30 minut.

Uwaga: Pamiętaj by  w garnuszku nie pojawiło się za dużo skóry  z pomarańczy ani błonek ponieważ  mus będzie wtedy za gorzki
Uwaga: Jeśli konsystencja będzie za gęsta dodaj odrobinę wody

Ostudzony mus nakładać na zimne ciasto. Na wierzch musu położyć posiekaną żurawinę. Następnie włożyć ciasto do lodówki i przyszykować krem limonkowy.

Krem limonkowy:

1 Zmieszaj wszystkie składniki mikserem.
2. Nakładaj na ostudzony mus.

Dekoracja:

Dekorować startą skórką z limonki, jajeczkami z migdałem obtoczonymi białą czekoladą i kakao- Moje miały jeszcze delikatny posmak cappuccino oraz posiekanymi pistacjami. Ja dodałam jeszcze odrobinę kruszonych bezików.

Chłodzenie:

Trzymać 1h w zamrażalniku. Następnie w lodówce. Podawać schłodzone.

Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz