( na tortownicę 18-22 cm)
Spód:
- 125 g maślanych, kruchych babeczek (w opisie przygotowanie znajduje się zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć herbatników
- 20-35 g miękkiego masła
Masa wiśniowa:
- 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie
- 60 g cukru pudru
- 200 g wiśni
- 20-30 g cukru
- 150 g śmietany kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- syrop wiśniowy
Przygotowanie:
Spód:
1. Babeczki maślane pokruszyć. Następnie używając blendera zmielić je na proszek.
2. Dodać ciepłe masło. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, rozprowadzić na cały spód, delikatnie przyciśnij i włóż do lodówki.
Masa wiśniowa:
1. Wiśnie podgrzać w garnuszku na małym ogniu dodać cukier. Podgrzewać aż wiśnie puszczą sok i ten troszkę zgęstnieje. Może to troszkę potrwać, bądź cierpliwa/y. Gdy syrop będzie gotowy ostudź go
2.Zmieszać ze sobą wszystkie składniki za pomocą miksera na masę wiśniową/serową, na końcu dodać ostudzone wiśnie i troszkę syropu z wiśni, pamiętaj by zostawić do dekoracji syrop
3 Całość zblendować do otrzymania gładkiej, różowej masy.
4. Nakładać masę serową na schłodzony spód.
Uwaga : nie wlewać całego syropu do masy wiśniowej/twarogowej bo będzie ona za rzadka.
Dekoracja:
1. Mascarpone zmieszać mikserem z cukrem pudrem.
2 Nakładać mascarpone na masę serową
3. Polać syropem z wiśni.
Chłodzenie: Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny. Po czym przełożyć do lodówki. Podawać na zimno.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz