Składniki:
(Potrzebna będzie foremka w kształcie bałwanka)
- 225 g mąki
- 3/4 sody oczyszczonej
- 175 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 50 g jogurtu naturalnego
- 50 g kajmaku
- 175 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- garstka posiekanej czekolady deserowej
- kilka kropel soku z cytryny
dekoracja:
- cukier puder
- kajmak
- posiekana deserowa czekolada
- opcjonalnie -szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Następnie połącz jajka z jogurtem, kajmakiem i dodaj je do mąki razem z roztopionym masłem i wanilią. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.Na końcu dodaj posiekana czekoladę.
Nałóż masę do formy w kształcie bałwanka (bądź do małej tortownicy- średnica około 16-18 cm).
Piec: 20-25 min w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu. Oprósz całość cukrem pudrem. Kapelusz, szalik, oczki i nosek pomaluj kajmakiem. Guziczki zrób z posiekanej czekolady. Jeśli używasz tortownicy, zawsze możesz zrobić dekorację bałwanka na wierzchu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz