Składniki:
( na tortownicę o średnicy 24-26 cm)
- 2 cytryny
- 1,5 kg jabłek
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 mała torebka cukru waniliowego
- 1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1 kg chudego twarogu
- 40 g masła
Przygotowanie:
1. Z dwóch sparzonych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć osiem łyżek soku.
2. 1,5 kg jabłek obrać, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. 500 g jabłek zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z dwiema łyżkami soku z cytryny. Resztę jabłek pokroić w cienkie plastry i wymieszać z dwiema łyżkami soku z cytryny.
3.Dwa jajka, 200 g cukru, torebka cukru waniliowego oraz szczyptę soli utrzeć na bardzo puszystą masę.
4. Masę jajeczną wymieszać ze skórką cytrynową, czterema łyżkami soku z cytryny, torebką budyniu, czterema łyżkami kaszy manny, proszkiem do pieczenia i twarogiem.
5. 40 gram masła roztopić i wymieszać z masą serową
6. Do masy dodać starte jabłka i wymieszać
7. Masę serową przełożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć koliście plastry jabłka.
Piec: 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwaga: Jeśli pieczesz serniczek po raz pierwszy musisz wiedzieć, że: po upieczeniu nie rozkrawa się serników. Należy je odstawić do ostygnięcia na kilka godzin. Nie kroić ciasta do momentu całkowitego ostudzenia sernika.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz