Składniki:
(na 2 małe sztuki)
ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 10 g drożdży
- 60-70 ml wody letniej
- 1 łyżka oliwy z oliwek- ja dodałam oliwy z aromatem suszonych pomidorów.
farsz:
- kilka małych różyczek brokuła
- cebula- zeszklona na małej ilości oliwy z oliwek
- świeży koperek do smaku
- odrobina chilli
- szczypta pieprzu cytrynowego
- szczypta ziela angielskiego
Przygotowanie:
Przygotować foremki sufletowe i opcjonalnie - wysmarować je odrobiną oliwy po czym podsypać wszystkie ścianki mąką bądź bułką tartą.
Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć je do foremek. Palcem zrobić duże wgłębienia w cieście. Poczekać około 10- 20 minut by ciasto odrobinkę się napuszyło. Kłaść składniki farszu.
Piec: 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu skraplać odrobinką oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz