- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek oleju
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- Otarta skórka z pomarańczy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Olej do smażenia i cukier do obtoczenia krążków
Przygotowanie:
1. Wymieszać jajka z cukrem i skórką z pomarańczy
2. Dodać resztę składników, zostawiając na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać mąkę stopniowo, gdy masa zrobi się za gęsta na dalsze mieszanie mikserem wyrobić resztę ręką.
3. Z wyrobionej masy odrywać małe kuleczki, następnie zwinąć w dłonią w wałeczek i zlepić końce wałeczka w mały krążek.
4. Smażyć na średnim ogniu w rozgrzanym oleju. Najpierw krążki opadną na dno, ale szybko wypłyną na wierzch oleju i trochę urosną podczas smażenia.
5. Po usmażeniu na złoty kolor odsączyć na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz