Kontakt

czwartek, 12 lutego 2015

Pomarańczowe krążki




Składniki:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • Otarta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia i cukier do obtoczenia krążków


Przygotowanie:

1. Wymieszać jajka z cukrem i skórką z pomarańczy
2. Dodać resztę składników, zostawiając na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać mąkę stopniowo, gdy masa zrobi się za gęsta na dalsze mieszanie mikserem wyrobić resztę ręką.
3. Z wyrobionej masy odrywać małe kuleczki, następnie zwinąć w dłonią w wałeczek i zlepić   końce wałeczka w mały krążek.
4. Smażyć na średnim ogniu w rozgrzanym oleju. Najpierw krążki opadną na dno, ale szybko wypłyną na wierzch oleju i trochę urosną podczas smażenia. 
5. Po usmażeniu na złoty kolor odsączyć na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz