Składniki:
(na około 15-20 sztuk małych oponek)
ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 170 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 jajka do posmarowania
dekoracja:
- niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru)
- płatki migdałowe
- płatki suszonej truskawki
- rozdrobnione pistacje
do wykrawania:
- małe i duże kółeczko- foremki do ciastek bądź szklanka i kieliszek o małej średnicy
Przygotowanie:
Zrobić rozczyn z drożdży. Wymieszać mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże co najmniej podwoją swoją objętość i mocno się spienią.
Do miski z przesianą mąką dodać sól i cukier a następnie dodać rozczyn z drożdżami. Dodawać stopniowo jajka, mieszać drewnianą łyżką a następnie wyrabiać przez około 15 minut.
Dodać masło i wyrabiać jeszcze kilka minut by ciasto było gładkie i elastyczne, ma odklejać się od rąk.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1 -1,5 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.
Następnie uderzamy ciasto pięścią i jeszcze przez moment zagniatamy.
Na oprószonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm.
Wykrawamy dużą szklanką, a następnie małą dziurkę pośrodku kieliszkiem (bądź używamy małej i dużej foremki do ciastek).
oponki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem.
piec:
około 15 minut w temperaturze 180 stopni
Po upieczeniu i ostudzeniu pączków, polukrować i posypać posiekanymi pistacjami, suszonymi pokruszonymi truskawkami i płatkami migdałów. Można również nadziewać oponki po upieczeniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz