- 1/2 l mleka
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- pół laski wanilii
- 20 g mączki kukurydzianej
- 150 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- (opcjonalnie) cukier do posypania
Przygotowanie kremu:
1. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mączkę kukurydzianą
2. Resztę mleka podgrzewamy z laską wanilii
3. W misce miksujemy żółtka z cukrem
4. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mleko z mączką kukurydzianą, cały czas mieszamy trzepaczką do jajek
5. Mieszankę dodajemy do podgrzewanego mleka i dalej podgrzewamy cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu.
6. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
7. Po wystygnięciu dodajemy serek mascarpone i mieszamy na gładką masę.
Przygotowanie pączków:
1. Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać łyżkę mąki i zrobić zaczyn. Odstawić do podwojenia objętości.
2. Podwojony zaczyn dodajemy do reszty składników i wyrabiamy na gładką masę.
3. Z masy odrywać małe kuleczki, mniej więcej wielkości piłeczki golfowej. Rozwałkować, na podłużne paseczki grubości około 3-4 cm i długości około 6-8 cm.
4. Smażyć na małym ogniu w rozgrzanym oleju, tak żeby dobrze wysmażyły się w środku i nabrały złotego koloru na zewnątrz.
5. Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Można je obtoczyć w cukrze.
6. Nadziewać po ostygnięciu przy użyciu szprycy cukierniczej z długą końcówką do nadziewania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz