Miałam w domu mało składników potrzebnych do tej pyszności i stwierdziłam, że i tak podołam zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc idealne na 2 śniadanie, przekąskę czy przystawkę: malutkie, mięciutkie i białe focaccie z farszem warzywnym na ostro. Włożyłam ciasto do foremek sufletowych, by bułeczki ładnie wyrosły do góry.
Składniki:
(na 2 małe sztuki)
ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 10 g drożdży
- 60-70 ml wody letniej
- 1 łyżka oliwy z oliwek- ja dodałam oliwy z aromatem suszonych pomidorów.
farsz:
- pół pomidora
- jalapeño 6-8 cienkich plasterków
- szczypta kolendry
- szczypta tymianku
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- łyżka zielonego pesto
- kilka listków świeżej bazylii
- odrobina cebuli- zeszklonej na patelni
- odrobina oliwy z oliwek
- odrobina startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Przygotować foremki- opcjonalnie wysmarować je oliwą z oliwek i podsypać mąką bądź bułką tartą.
Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć je do foremek. Palcem zrobić duże wgłębienia w cieście. Poczekać około 10- 20 minut by ciasto odrobinkę się napuszyło. Kłaść składniki farszu.
Piec: 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu skraplać odrobinką oliwy z oliwek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz