Kontakt

środa, 11 lutego 2015

Bułeczka drożdżowa, hamburger



Składniki: 

ciasto:

  • 200 g ziemniaków
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżek roztopionego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru (do puree)
  • 1 łyżeczka cukru (do rozczynu drożdżowego)
  • 1-2 roztrzepane białka- do smarowania bułeczek
  • opcjonalnie sezam- do posypania bułeczek



przystrojenie:


  • krem: ser mascarpone, roztopiona czekolada deserowa- pół tabliczki, trochę mleka
  • zielone wiórki kokosowe
  • całe płatki migdałów





Przygotowanie:

ciasto: 

Ziemniaki pokroić na małą kosteczkę i ugotować do miękkości. Zrobić puree, dodając 1 łyżkę masła, mleko, cukier oraz sól.

Zachować pół szklanki wody z gotujących się ziemniaków zrobić z niej rozczyn dodając łyżeczkę cukru, drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Mieszać na gładki płyn i odstawić na 15 min, by drożdże podwoiły swoją objętość. By przyspieszyć proces, wstaw kubeczek do miski z dopiero co zagotowaną wodą, i przykryj kubek ściereczką.

Gdy drożdże urosną, wlej je do puree i dodaj mąkę. Wymieszaj wszystko razem, najlepiej używając drewnianej łyżki. Wyrabiaj przez 10-15 minut na blacie posypanym mąką. Jeśli cisto będzie się kleiło, dodaj odrobinę mąki. Ciasto ma być finalnie gładkie i elastyczne. Wysmarować ciasto resztą masła, włożyć do miski i przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin 4-8 h.
Po wyjęciu cista należy uderzyć ciasto pięścią. Dzielić na małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odczekać od pół godziny do 1 godziny by jeszcze ciasto podrosło. Przy pomocy pędzelka smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem. Możemy również opcjonalnie posypać bułeczki sezamem.

piec: 25-30 minut w temperaturze 190 stopni.

krem:
Rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, następnie gdy się trochę ostudzi dodać ją do serka mascarpone, dokładnie wymieszać

Po ostudzeniu rozkroić bułeczki na pół, Na spodnią część nałożyć dużą ilość kremu, posypać płatkami migdałowymi, na górną część nałożyć malutką ilość kremu i posypać wiórkami kokosowymi, Złączyć obie części razem. Nasze hamburgery są już gotowe

Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz