Kontakt

sobota, 14 lutego 2015

Grillowane Avocado zapiekane z jajkiem z czarnuszką i lubczykiem


Składniki:
(na 2 porcje)

  • avocado przekrojone na pół
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta chilli
  • 2 szczypty czarnuszki
  • 2 szczypty lubczyku
  • 2 jajka
  • odrobina świeżego rozmarynu
  • listek świeżej bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Umyć dokładnie avocado. Przekroić avocado na pół wzdłuż. Wyjąć pestkę. Wysmarować miąższ czarnuszką solą, lubczykiem, chilli i pieprzem. Położyć miąższem w dół na patelni grillowej.
Gdy zobaczymy złote paseczki na avocado, przekręcamy je delikatnie i wlewamy małe jajko (może to być również przepiórcze jajeczko, wtedy powinno zmieścić się w całości). Białko troszkę się wyleje poza avocado ale się tym nie przejmujemy, odgarniamy je na bok i pilnujemy by się nie przypaliło, gdy będzie gotowe odkładamy na talerz i posypujemy pieprzem i świeżym rozmarynem.

Avocado zaś przykrywamy na kilka minut przykrywką i odrobinę dusimy. Po czym delikatnie przekręcamy jajkiem ku dołowi, żółtko może pęknąć, chodzi o to by stworzyła się delikatna skorupka na zewnątrz, a w środku by żółtko pozostało nadal płynne.

Awokado podajemy na poduszeczce z białek, dekorujemy pieprzem, czarnuszką, odrobinką papryki i świeżą bazylią.

Smacznego :)





ALE JAJA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz