Składniki:
(na 2 porcje)
- avocado przekrojone na pół
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta chilli
- 2 szczypty czarnuszki
- 2 szczypty lubczyku
- 2 jajka
- odrobina świeżego rozmarynu
- listek świeżej bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Umyć dokładnie avocado. Przekroić avocado na pół wzdłuż. Wyjąć pestkę. Wysmarować miąższ czarnuszką solą, lubczykiem, chilli i pieprzem. Położyć miąższem w dół na patelni grillowej.
Gdy zobaczymy złote paseczki na avocado, przekręcamy je delikatnie i wlewamy małe jajko (może to być również przepiórcze jajeczko, wtedy powinno zmieścić się w całości). Białko troszkę się wyleje poza avocado ale się tym nie przejmujemy, odgarniamy je na bok i pilnujemy by się nie przypaliło, gdy będzie gotowe odkładamy na talerz i posypujemy pieprzem i świeżym rozmarynem.
Avocado zaś przykrywamy na kilka minut przykrywką i odrobinę dusimy. Po czym delikatnie przekręcamy jajkiem ku dołowi, żółtko może pęknąć, chodzi o to by stworzyła się delikatna skorupka na zewnątrz, a w środku by żółtko pozostało nadal płynne.
Awokado podajemy na poduszeczce z białek, dekorujemy pieprzem, czarnuszką, odrobinką papryki i świeżą bazylią.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz