Składniki:
( na około 15-20 sztuk)
- 450 g białego sera
- 2 banany
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki śmietany kremówki
nadzienie:
- serek mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
(opcjonalnie zamiast nadzienia z mascarpone można użyć: kajmak)
dekoracja
- serek mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- świeże truskawki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk; w razie czego dodawać odrobinę mąki by ciasto miała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron.
krem:
Zmieszać wszystkie składniki. nakładać na ostudzone pączki
Nadziewać pączki po ostudzeniu. Nakładać krem taki jak w nadzieniu na wierzch i dekorować plastrami świeżej truskawki. (Bitą śmietanę z nadzienia można zastąpić kajmakiem)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz