Kontakt

środa, 11 lutego 2015

Pączki serowo-bananowe z mascarpone i truskawkami




Składniki:
( na około 15-20 sztuk)

  • 450 g białego sera
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
nadzienie: 
  • serek mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
(opcjonalnie zamiast nadzienia z mascarpone można użyć: kajmak)

dekoracja
  • serek mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • świeże truskawki
Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk; w razie czego dodawać odrobinę mąki by ciasto miała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron.

krem: 
Zmieszać wszystkie składniki. nakładać na ostudzone pączki



Nadziewać pączki po ostudzeniu. Nakładać krem taki jak w nadzieniu na wierzch i dekorować plastrami świeżej truskawki. (Bitą śmietanę z nadzienia można zastąpić kajmakiem)


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz