Kontakt

czwartek, 12 lutego 2015

Pączki: pijane poduszeczki




Składniki:

na około 30-50 sztuk,
w zależności od wielkości


ciasto:

  • 150 g stopionego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 60 ml whisky
  • pół łyżeczki 
  • cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder i cynamon do posypania


Przygotowanie:

Ciepłe masło mieszamy z cukrem. Kiedy się stopi, dodajemy whisky cukier waniliowy i jajka; mieszamy na gładką masę. Porcjami stale mieszając dodajemy mąkę, sól i mleko. Ucieramy na gładkie ciasto.
Zostawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy olej w garnku; z ciasta oddzielamy łyżką niewielkie porcje i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor.
Odkładamy na papier kuchenny by tłuszcz się odsączył.

Ostudzone posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Poduszeczki są mięciutkie i sprężyste, whisky daje tylko delikatny aromat, nie jest mocno wyczuwalna.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz