Składniki:
na około 30-50 sztuk,
w zależności od wielkości
ciasto:
- 150 g stopionego masła
- 100 g drobnego cukru
- 60 ml whisky
- pół łyżeczki
- cukru waniliowego
- 2 jajka
- 500 g mąki
- łyżeczka soli
- 250 ml mleka
- olej do smażenia
- cukier puder i cynamon do posypania
Przygotowanie:
Ciepłe masło mieszamy z cukrem. Kiedy się stopi, dodajemy whisky cukier waniliowy i jajka; mieszamy na gładką masę. Porcjami stale mieszając dodajemy mąkę, sól i mleko. Ucieramy na gładkie ciasto.
Zostawiamy na 15 minut.
Rozgrzewamy olej w garnku; z ciasta oddzielamy łyżką niewielkie porcje i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor.
Odkładamy na papier kuchenny by tłuszcz się odsączył.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Poduszeczki są mięciutkie i sprężyste, whisky daje tylko delikatny aromat, nie jest mocno wyczuwalna.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz