Składniki:
ciasto:
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
- 5 łyżek cukru
- 500 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 g stopionego masła
- olej do smażenia
nadzienie:
- powidła truskawkowe
- śmietana 36%
- orzechy włoskie
do przystrojenia:
- cukier puder
- advokat- kilka kropel
- starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut.
Mąkę mieszać z resztą cukru, solą,
jajkami i masłem. Następnie wlać mleko i drożdże, wyrabiać na gładką masę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Zostawić na 30 minut pod przykryciem. Ponownie zagnieść i zostawić na 15 minut, Wałkować na grubość około 1 cm.
Wycinać za pomocą małego kieliszka bądź foremki do ciastek
małe kułeczka.
Wrzucać na rozgrzany olej i smażyć przez kilka minut, aż pączki się zarumienią.
Gdy pączusie ostygną, kroimy je na pół. Na jedną połowę nakładamy łyżeczkę powideł, na drugą łyżeczkę śmietany. Dodajemy ćwiartkę orzecha włoskiego i zamykamy pączka. Przystrajamy cukrem pudrem, kilkoma kroplami advokata i skórką pomarańczową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz