Kontakt

niedziela, 2 sierpnia 2015

Truskawkowe Tiramisu bez jajek




Klasyczna wersja Tiramisu zrobiona jest na bazie jajek, ma mocny intensywny smak likieru i kawy. Dzisiaj jednak szybki i mało wymagający deser na zimno, przypominający Tiramisu stąd jego nazwa, jest on przepełniony smakiem kawy i truskawek, jest on również bez dodatku jajek :) Idealny na upalne dni, kiedy poprostu chcemy leżeć na tym 34-stopniowym słoneczku i jedyne czego pragniemy to praca nad naszą piękną opalenizną ;p

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 250-300 g truskawek
  • 50 ml świeżo zaparzonej kawy
  • łyżeczka whisky
  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g ubitej na sztywno śmietany 30%
  • łyżeczka cukru pudru
  • około 10-20 okrągłych lub podłużnych biszkoptów zwykłych


Dodatkowo potrzebne będą:

  • kokilki do deserów
  • mięta do dekoracji
  • szczypta mielonej drobno kawy do posypania truskawek
Przygotowanie:

1. Kawę połączyć z whisky, odlać 2 łyżeczki
2. Biszkopty nasączyć w kawie
3. Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły dno, resztę nasączonych biszkoptów odłożyć do następnych warstw.
4. Połączyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i 2 łyżeczki kawy z whisky.
5. Krem położyć na biszkoptach
6. Pokroić truskawki w plasterki i położyc na warstwę kremu.
7. Znów położyć warstwę nasączonych biszkoptów, Kłaść następne warstwy jak poprzednio na przemian. Zakończyć warstwą truskawek.
8. Schłodzić w lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia schłodzenia lodówki

Podawać schłodzone
Smacznego:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz