Bardzo szybkie, i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :)
Idealne również w połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi.
(na blaszkę 12 na 36 cm)
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- niecałe pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- budyń waniliowy 60 g- dodajemy w postaci sypkiej prosto z torebki- nie gotować!
- ziarenka z połowy laski wanilii- opcjonalnie pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 140g cukru pudru
Ciasto kruche:
1.Mąkę przesiać przez sito dodać olej i delikatnie wymieszać w miseczce
2. Dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder wraz z cukrem waniliowym.
3. Całość zagniatać tak by utworzyły się Crumble-Kruszonka.
4. Podzielić powstałą kruszonkę na 2 w miarę równe części.
5. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia
6. Jedną z części kruszonki zagnieść odrobinę mocniej i wyłożyć/wylepić spód blachy. Jeśli kruszonka jest zbyt krucha dodać odrobinkę oleju, jeśli jest zbyt miękka dodać odrobinę mąki.
7. Podpiec spód
8. W czasie podpiekania przygotować budyniową piankę
Piec: 10-15 minut w temperaturze 180 stopni
Budyniowa pianka:
1. Ubić białka na sztywno.
2. Dodać ziarenka wanilii bądź ekstrakt- wymieszać
3. Nadal ubijając dodawać po łyżce: budyniu, a następnie po łyżce cukru pudru
4. Na sam koniec dodać, nadal ubijając olej.
5. Nakładać piankę na podpieczony spód.
6. Na piankę ukłądać warstwę truskawek
7. Na truskawki posypać kruszonkę
Piec: około 40-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz