Kontakt

czwartek, 4 czerwca 2015

Szybka szarlotka z jabłkiem i rabarbarem bez jajek i masła


Kruche ciasto bez dodatku masła i jajek. Proste i szybkie, jest idealne na sytuacje last minut, dla zapracowanych nie mających czasu na długie pieczenie,  oraz dla  nie mogących jeść jaj, bądź dla vegan, wegetarian- nie posiada bowiem tłuszczy zwierzęcych. Spód jest kruchy opatulony cynamonową nutą jabłek i rabarbaru zaś na wierzchu znajduje się bardzo delikatna kruszonka.
 No to pieczemy :)

Składniki:
(na blaszkę o wymiarach 12-36 cm)

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju słonecznikowego + 2-4 łyżki oleju dodanego tylko do połowy ciasta
  • szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
Jabłka i rabarbar:
  • łyżeczka cynamonu
  • 1- 2 łodygi rabarbaru
  • 1-2 duże jabłka
  • 10-20 ml wody
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Zmieszać wszystkie składniki ciasta. Będzie ono sypkie jak kruszonka. Podzielić na 2 części
2. Do jednej części dodać oleju do momentu aż wyrobimy z niego ciasto około 2-4 łyżki-nie dodawać wszystkiego na raz, a po łyżeczce tyle ile potrzeba. Gotowym ciastem wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Podpiec spód ciasta przed dodaniem jabłka i rabarbaru.

Piec: Około 7-10 min. w temperaturze 180 stopni.

Jabłka i rabarbar:

1. Do patelni/rondelka wlać wodę z cukrem, dodać pokrojony w kosteczkę rabarbar oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Posypać cynamonem
2. Dusić aż do miękkości, woda powinna odparować
3. Wykładać na podpieczone ciasto.
4. Na wierzch posypać kruszonką

Piec: 20-45 minut w temperaturze 180 stopni

Smacznego :)









Zobacz także:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz