Kruche ciasto bez dodatku masła i jajek. Proste i szybkie, jest idealne na sytuacje last minut, dla zapracowanych nie mających czasu na długie pieczenie, oraz dla nie mogących jeść jaj, bądź dla vegan, wegetarian- nie posiada bowiem tłuszczy zwierzęcych. Spód jest kruchy opatulony cynamonową nutą jabłek i rabarbaru zaś na wierzchu znajduje się bardzo delikatna kruszonka.
No to pieczemy :)
Składniki:
(na blaszkę o wymiarach 12-36 cm)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju słonecznikowego + 2-4 łyżki oleju dodanego tylko do połowy ciasta
- szklanka cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Jabłka i rabarbar:
- łyżeczka cynamonu
- 1- 2 łodygi rabarbaru
- 1-2 duże jabłka
- 10-20 ml wody
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Zmieszać wszystkie składniki ciasta. Będzie ono sypkie jak kruszonka. Podzielić na 2 części
2. Do jednej części dodać oleju do momentu aż wyrobimy z niego ciasto około 2-4 łyżki-nie dodawać wszystkiego na raz, a po łyżeczce tyle ile potrzeba. Gotowym ciastem wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Podpiec spód ciasta przed dodaniem jabłka i rabarbaru.
Piec: Około 7-10 min. w temperaturze 180 stopni.
Jabłka i rabarbar:
1. Do patelni/rondelka wlać wodę z cukrem, dodać pokrojony w kosteczkę rabarbar oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Posypać cynamonem
2. Dusić aż do miękkości, woda powinna odparować
3. Wykładać na podpieczone ciasto.
4. Na wierzch posypać kruszonką
Piec: 20-45 minut w temperaturze 180 stopni
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz