Składniki:
(na 2 porcje)
- śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml
- garść pistacji zmielonych na proszek w młynku do kawy; można również opcjonalnie bardzo drobno posiekać orzechy
- 40 g nadziewanej pistacjowej czekolady Goplany Pistachio rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 3-4 małe andruty bądź 1 duży - połamane na małe około 1 cm na 1 cm kawałeczki- mogą być troszkę mniejsze
- 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody
- 2-3 listki świeżej bazylii na porcję
Dekoracja:
- szczypta zmielonych pistacji- na każdą porcję
- Po 1 małym andrucie
- listki świeżej bazylii
- po kilka sztuk całych pistacji
- po 1 kleksie z bitej śmietany 36% ubitej na sztywno na każdą porcję
1. Śmietankę podzielić na 2 części.
2. Do połowy śmietanki dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę Pistachio. Dokładnie wymieszać.
3. Orzeszki pistacjowe zmielić w młynku do kawy. i wymieszać je dokładnie z drugą połową śmietany
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko i dokładnie wymieszać.
5. Na spód kokilek położyć warstwę połamanych andrutów.
6. Przełożyć masę czekoladową do kokilek/foremek w kształcie piramidki, na warstwę andrutów, po czym wstawić do lodówki by warstwa odrobinę stężała
7. Resztę żelatyny wlać do śmietanki z pistacjami, dokładnie wymieszać.
8. Do każdej z foremek, na warstwę czekoladową położyć warstwę andrutów,
9. Następnie układać warstwę pistacjową.
7. Resztę żelatyny wlać do śmietanki z pistacjami, dokładnie wymieszać.
8. Do każdej z foremek, na warstwę czekoladową położyć warstwę andrutów,
9. Następnie układać warstwę pistacjową.
10. Na wierzch (który będzie po wyjęciu deseru spodem) ułożyć rozdrobnione listki bazylii- delikatnie porwane małe listki- ma być ich niewielka ilość chodzi zaledwie o delikatny aromat deseru.
Chłodzenie: W lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki
Wyjmowanie deserów z foremek:
Wyjąć deser z foremki- Podgrzać kilka sekund nóż nad gazem by był bardzo gorący- uważając by się nie poparzyć, przejechać wzdłuż krawędzi foremki jakbyśmy chcieli odkroić deser od foremki, Pod wpływem ciepła deser odejdzie bardzo gładko. Jeśli chodzi o spód- Można deser delikatnie podważyć by wyszedł z foremki, lecz jeśli jest bardzo uparty, można na moment- bardzo krótki wstawić go do talerza z gorącą wodą. Wtedy deser wyjdzie bez problemu. Nie trzymać go jednak w wodzie zbyt długo ponieważ może się rozpuścić. Kilka sekund zdecydowanie wystarczy :)
Dekoracja:
2. Śmietankę układać na wierzchu piramidki
3. Dekorować proszkiem pistacjowym, andrutem, listami świeżej bazylii i całymi orzechami pistacjowymi.
Podawać schłodzone
Smacznego:)
Zobacz także:
Przepis bierze udział w akcji:
Chłodzenie: W lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki
Wyjmowanie deserów z foremek:
Wyjąć deser z foremki- Podgrzać kilka sekund nóż nad gazem by był bardzo gorący- uważając by się nie poparzyć, przejechać wzdłuż krawędzi foremki jakbyśmy chcieli odkroić deser od foremki, Pod wpływem ciepła deser odejdzie bardzo gładko. Jeśli chodzi o spód- Można deser delikatnie podważyć by wyszedł z foremki, lecz jeśli jest bardzo uparty, można na moment- bardzo krótki wstawić go do talerza z gorącą wodą. Wtedy deser wyjdzie bez problemu. Nie trzymać go jednak w wodzie zbyt długo ponieważ może się rozpuścić. Kilka sekund zdecydowanie wystarczy :)
Dekoracja:
2. Śmietankę układać na wierzchu piramidki
3. Dekorować proszkiem pistacjowym, andrutem, listami świeżej bazylii i całymi orzechami pistacjowymi.
Podawać schłodzone
Smacznego:)
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz