Składniki:
(na około 8 sztuk)
Babeczki:
- 2 jajka
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 110 g masła miękkiego
- 110 g cukru pudru
- 1 limonka, sok i skórka
Krem:
(na około 8 sztuk- dość drobne płatki i listki- jeśli chcesz zrobić większe, bądź więcej płatków proporcjonalnie zwiększ składniki)
- 140 g miękkiego masła dobrej jakości co najmniej 82%
- 280 g cukru pudru
- 1-2 łyżeczki mleka
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- kilka kropli żółtego barwnika spożywczego
- kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
Dekoracja:
- posiekane drobno rodzynki, bądź posiekana ciemna czekolada
Dodatkowo potrzebne będą:
- miska z wysokimi ściankami
- mikser
- szpryca/rękaw cukierniczy z końcówkami: tylka do liścia- z wycięciem w kształcie litery V, oraz tylka do płatków z podłużnym wycięciem wszerz delikatnie skośnym np nr 104;
- papilotki
- foremki do babeczek
Przygotowanie:
Babeczki:
1. Do misy włożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać
2. Masę nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek
Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Krem:
1. Zmiksować wszystkie składniki na miękką, gładką masę
2. Dodać barwniki spożywcze, tak by więcej niż 3/4 kremu zabarwić na kolor żółty- płatki zaś pozostałą część na kolor zielony- liście
3. Ostudzone babeczki posmarować żółtym kremem nożykiem bądź łyżeczką bardzo cienką warstwą, tak by robiąc płatki, mogły one trzymać się nawierzchni kremu, aplikacja będzie w ten sposób łatwiejsza.
4. Przy pomocy tylki i kształcie litery V, zrobić 5 listków w znacznych odległościach tak jak na zdjęciu poniżej.
5. Używając kremu żółtego i tylki o ścięciu prostym, robimy płatki, Robimy 3 pierścienie i coraz mniejszym obwodzie.
6. W miejsce okręgu w środku kładziemy posiekane rodzynki bądź czekoladę
Smacznego:)
Zobacz także:
Babeczki czekoladowe Cookie Monster
Babeczki jogurtowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz