Składniki:
(na 4-6 porcji)
Ciasto:
- 3 duże buraki ugotowane na miękko
- 1 do 1,5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta curry
- szczypta garam masala
- 1 łyżka soku z cytryny
Farsz:
- Papryczki jalapeno
- kiełki fasoli mung
- proscutto- 1 plasterek na porcję
Dekoracja:
- 10 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki dżemu ogórkowego: przepis znajdziecie poniżej:
dżem ogórkowy
- kiełki fasoli mung
- szczypta garam masala
Przygotowanie:
1. Miękkie buraki zblendować,
2. Dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek
4. Na patelni położyć papryczki plasterek szynki i kiełki,
5. Następnie polać ciasto buraczkowe
3. Smażyć na patelni grillowej, z obu stron (bądź na zwykłej patelni na odrobinie oleju) na małym ogniu do momentu aż placuszek będzie sztywny i zarumieniony,
Podawać polane mlekiem kokosowym, z odrobiną kiełków, dżemu ogórkowego, posypane garam masala.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz