Kontakt

czwartek, 2 kwietnia 2015

Ciasteczka kakaowo-cytrynowe z czekoladą i marcepanem



Składniki:
( na około 40-50 ciasteczek- 2/3 blachy)

  • 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru pudru (1,5 szklanki)
  • 50 g szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 5 łyżek kakao
Dekoracja:
  • posiekana deserowa czekolada
  • pokrojony w drobną kosteczkę marcepan
Potrzebne będą:
  • 2 duże miski
  • wałek
  • foremki do wykrawania bądź szklanka
  • papier do pieczenia



Przygotowanie:

1. W pierwszej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną, kakao
2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier.
3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła
4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny
5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto
6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2-3 mm.
8. Wykrawać ciasteczka,
9. czekoladę posiekać na małe kawałki, a marcepan pokroić w małą kosteczkę. Układać kawałki na ciasteczkach i delikatnie wetknąć je w środek przed pieczeniem.


Piec: 6-9 minut w temperaturze 190 stopni

Smacznego :)





Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz