Kontakt

czwartek, 26 marca 2015

Tort piankowy, bez pieczenia




Składniki:
( na tortownicę 18-22 cm)
  • galaretka czerwona x 2
  • galaretka zielona 
  • mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka
Dekoracja:
  • zielone wiórki kokosowe

Przygotowanie:

1. Zrobić jedną galaretkę czerwoną wedle instrukcji na opakowaniu i wylać na spód tortownicy, bądź wysokiej blaszki do ciasta. 
2. Wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała.
 Gdy czerwona galaretka w tortownicy jest już gotowa rozpuścić  jedną czerwoną galaretkę i jedną zieloną w osobnych szklankach i wstawić do lodówki by troszkę stężały. 
3. Do miski wlać połowę mleka skondensowanego, ubijać przez kilka minut, następnie  wlać najpierw zieloną tężejącą galaretkę (chodzi tu o galaretkę która zaczyna być gęsta- ale jeszcze jest w stanie płynnym). 
4. Wymieszać mikserem do otrzymania jednolitej masy koloru zielonego. Gdy pianka jest gotowa nakładamy ją na już stężałą galaretkę czerwoną i wstawiamy do lodówki by stężała. W tym czasie szykujemy ostatnią warstwę.
5. Następnie tą samą czynność powtarzamy z drugą połową mleka i tężejącą galaretką czerwoną. Deser jest gotowy gdy Pianka różowa stężeje.
6. Po ostudzeniu dekorujemy wiórkami kokosowymi o kolorze zielonym.

Smacznego :)

Zobacz także:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz