Składniki:
( na tortownicę 18-22 cm)
- galaretka czerwona x 2
- galaretka zielona
- mleko skondensowane niesłodzone- cała puszka
Dekoracja:
- zielone wiórki kokosowe
1. Zrobić jedną galaretkę czerwoną wedle instrukcji na opakowaniu i wylać na spód tortownicy, bądź wysokiej blaszki do ciasta.
2. Wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała.
Gdy czerwona galaretka w tortownicy jest już gotowa rozpuścić jedną czerwoną galaretkę i jedną zieloną w osobnych szklankach i wstawić do lodówki by troszkę stężały.
3. Do miski wlać połowę mleka skondensowanego, ubijać przez kilka minut, następnie wlać najpierw zieloną tężejącą galaretkę (chodzi tu o galaretkę która zaczyna być gęsta- ale jeszcze jest w stanie płynnym).
4. Wymieszać mikserem do otrzymania jednolitej masy koloru zielonego. Gdy pianka jest gotowa nakładamy ją na już stężałą galaretkę czerwoną i wstawiamy do lodówki by stężała. W tym czasie szykujemy ostatnią warstwę.
5. Następnie tą samą czynność powtarzamy z drugą połową mleka i tężejącą galaretką czerwoną. Deser jest gotowy gdy Pianka różowa stężeje.
6. Po ostudzeniu dekorujemy wiórkami kokosowymi o kolorze zielonym.
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz