Pianka jest mięciutka, delikatna i jest idealnym daniem samym w sobie, przystawką, bądź dodatkiem do mięs, szczególnie kaczek :) Polecam.
Składniki:
( na 3-4 porcje)
- 0,5 kg buraków
- 100 ml śmietany kremówki
- 5 jajek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
Do dekoracji:
- cytryna
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Buraki ugotuj na miękko, następnie po ostudzeniu zmiksuj blenderem. Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy pomocy miksera.
Kokilki posmaruj masłem i wlej do nich masę buraczkową. Wstaw do piekarnika.
Piec: około 30-45 min w temperaturze 180 stopni.
Uwaga: Jeśli chcesz by pianki były delikatniejsze: kokilki ustaw na blasze do połowy wypełnionej wodą (gorąca kąpiel).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz